Διεθνές Συνέδριο με Θέμα την Φιλοσοφία

Η Ερευνητική Μονάδα Φιλοσοφίας του Αθηναϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας (ΑΘΙΝΕΕ) πραγματοποίησε το 6ο ετήσιο διεθνές επιστημονικό συνέδριό της με θέμα τη Φιλοσοφία. Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου πραγματοποίησε o κ. Γρηγόρης Θ. Παπανίκος, Πρόεδρος του Αθηναϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας (ΑΘΙΝΕΕ) & Επισκέπτη Καθηγητή του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ (Strathclyde).
Το συνέδριο οργανώθηκε σε 21 ενότητες με την ακόλουθη θεματολογία: Αρχαία Φιλοσοφία Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, V, Μεταφυσική και Επιστιμολογία Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, Φιλοσοφία
του Πνεύματος Ι, ΙΙ, Ηθική και Θεωρία Αξιών Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, Φιλοσοφία της Θρησκείας Ι, ΙΙ, Φιλοσοφική Μέθοδολογία. και Διάφορα Θέματα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ. Η κάθε ενότητα περιλάμβανε 3 εισηγήσεις.
Στις δύο μέρες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 65 εισηγήσεις από ομιλητές από 23 χώρες (Αυστραλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Εσθονία, Κίνα, Ινδία, Ιράν, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Πολωνία, Μαλαισία, Ρουμανία, Ρωσία, Ταϊβάν, Τσεχία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ).
Πολλές ήταν οι ενδιαφέρουσες έρευνες. Μεταξύ αυτών, ο Καθηγητής Μπαρρότα του Πανεπιστημίου της Πίζας προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσον η επιστήμη χρειάζεται να είναι απαραίτητα ουδέτερη από ηθικής άποψης. Βασίστηκε στη «Θεωρία Γαίας» (Gaia Theory) του Τζέιμς Λοβλοκ και τη διχοτόμηση Γεγονότος/Αξίας. Ο ερευνητής Αμίνοφφ από το Ισραήλ έδωσε έναν «ορισμό εντροπίας» για την ανθρώπινη ευτυχία και τα ανθρώπινα δεινά. Ο λέκτορας Σάρπ από την Αυστραλία αντιπαρέβαλε τον στωισμό με την ψυχανάλυση και μίλησε για το ρόλο τους στη θεραπεία της ψυχής. Ο λέκτορας Ουάρντ από τη Βρετανία αντιπαρέβαλε τις ιδέες των Καντ και Χιούμ όσον αφορά την αιτιώτητα και τα αντικείμενα, ενώ ο δ/κός φοιτητής Κορρέια από την Πορτογαλία παρουσίασε τη μελέτη του πάνω στην ηθική της επιχειρηματολογίας. Ο αναπληρωτής καθηγητής Μεσμπάχ από το Ιράν παρουσίασε ένα τρισδιάστατο μοντέλο για την σχέση μεταξύ θρησκείας και ανθρώπινης γνώσης. Η υποψήφια διδάκτορας Ρόιτερ από τη Γερμανία εξέτασε την έννοια της βιοποικιλότητας ως προς τις βασικές αρχές της Βιολογίας και της Ηθικής, ενώ ο συνάδελφός της Σαίφερ από την Ιρλανδία παρουσίασε μια αξιολόγηση της Ύπαρξης και της Γενναιοδωρίας μέσω της Λησμοσύνης ως ένα «δώρο» μη αναγνωρισμένο. Η καθηγήτρια Ηθικής Ζεάμι από την Ιταλία, παρουσίασε τον προσηλυτισμό της φιλοσοφίας του νεαρού φιλοσόφου Χάιντεγγερ. Ο Λέκτορας Φρόγελ από το Τελ-Αβίβ παρουσίασε τη μελέτη του πάνω στην Ηθική χωρίς Θεό, όπως την πραγματοποίησε μέσα από τα γραπτά του Σπινόζα, Νίτσε και του ρεύματος του Υπαρξισμού. Ο καθηγητής Κοπάνσκι από τη Μαλαισία έκανε μια κριτική της φιλοσοφίας πολέμου του ρώσου Αλεξάντερ Ντούγκιν, τον οποίο χαρακτήρισε ως ισχυρό και «επικίνδυνο» καθώς επίσης και του Νέου Ρεαλισμού του Μπόρις Καγκαρλίνσκυ.
Αυτό ήταν το έβδομο συνέδριο του 2011 του ΑΘΙΝΕΕ από τα 28 διεθνή συνέδρια που οργανώνει φέτος, με διεθνείς συμμετοχές που θα ξεπεράσουν τους 2000 καθηγητές και ερευνητές από 100 και πλέον χώρες.
Keywords
Τυχαία Θέματα