Δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανησυχεί ότι το δάνειο που χορηγήθηκε στην Ελλάδα δεν θα είναι επαρκές για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας παρά τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και τη δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και ιδίως τώρα που δεν συζητείται καν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

Αυτό υπογραμμίζεται σε άρθρο της αυστραλιανής εφημερίδας The Australian Financial Review, ενώ σε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται ότι ουσιαστικά το πρόβλημα ρευστότητας είναι αυτό που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης για τις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, δεδομένου ότι δεν μπορούν να δανειστούν από τις αγορές.

Σύμφωνα με το άρθρο, η ουσία του προβλήματος έγκειται στην "αφερεγγυότητα των εν λόγω χωρών, οι οποίες δεν έχουν τους πόρους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους", οπότε σταδιακά το βάρος μετακυλύετε στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στο ίδιο θέμα στην εφημερίδα The Courier Mail διευθυντικό στέλεχος διαχείρισης κεφαλαίων διατυπώνει την άποψη ότι η ΕΕ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δυνάμεις, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με "απίστευτα σοβαρές οικονομικές δυσκολίες" λόγω του ότι οι εγγενείς αδυναμίες του οικονομικού της συστήματος αντιμετωπίζονται μόνο "επιφανειακά και κατά περίπτωση χωρίς να έχουν καταπολεμηθεί οι δομικές ανεπάρκειές του". Επίσης, προβαίνει στις παραδοχές ότι αφενός μεν είναι "οικονομική αυτοκτονία" η έξοδος από την ευρωζώνη, αφετέρου δε τα χρέη που διαρκώς διογκώνονται για τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης "είναι αδύνατον να αποπληρωθούν". Ειδικά για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία τονίζει ότι "έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια" και αν δεν προχωρήσουν σε ελεγχόμενη χρεοκοπία, τότε "είναι μονόδρομος η οικονομική άβυσσος", λύση η οποία πλήττει ευθέως τα γαλλογερμανικά οικονομικά συμφέροντα με άμεσο πολιτικό αντίκτυπο. Καταλήγοντας, προτείνει σαν μοναδική λύση την έξοδο των υπερχρεωμένων χωρών από τη ζώνη του ευρώ και τη συνακόλουθη γενναία υποτίμηση του νέου νομίσματός τους
Keywords
Τυχαία Θέματα