Δίωξη για κακουργήματα κατά έξι γιατρών του ΕΣΥ

Άλλοι έξι ορθοπεδικοί γιατροί του ΕΣΥ πρόκειται τις αμέσως επόμενες ημέρες να καταστούν κατηγορούμενοι για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που σχετίζονται με το λεγόμενο «σκάνδαλο «De Puy»»,ανεβάζοντας τον αριθμό των κατηγορουμένων για την υπόθεση στους 12.

Με παραγγελία της η Εισαγγελέας Εφετών κ. Άννα Ζαϊρη που διενεργεί έρευνα για τις προμήθειες που φαίνεται να ελάμβαναν «μεγαλογιατροί» Δημόσιων Νοσοκομείων για να προωθούν ορθοπεδικά προϊόντα της εταιρίας «De Puy Internasional», ζητά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος έξι
ορθοπεδικών για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Τον περασμένο Ιανουάριο η ίδια κατηγορία απαγγέλθηκε σε άλλους έξι ορθοπεδικούς γιατρούς Δημόσιων Νοσοκομείων, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας επί σειρά ετών λάμβαναν τεράστια χρηματικά ποσά για να «επιλέγουν» ορθοπεδικά υλικά της εν λόγω εταιρίας.

Η «αμοιβή» των γιατρών ουσιαστικά, όπως καταγγέλλεται, πληρωνόταν από το Δημόσιο, καθώς η τιμή των προϊόντων αυξανόταν τόσο ώστε να συνυπολογίζεται σε αυτήν και η «μίζα».

Αντίστοιχα η νέα δικογραφία που σχηματίστηκε και για τους άλλους έξι γιατρούς, εκ των οποίων τέσσερις είναι από την Αθήνα και οι δύο από την Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει στοιχεία - άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κ.α - για «πληρωμές» δεκάδων χιλιάδων ευρώ, προκειμένου η εταιρία, θυγατρική της Johnson & Johnson, με έδρα τη Βρετανία, να εμφανίζει αξιοθαύμαστες πωλήσεις στην Ελλάδα. Τα ποσά μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο δεν μπορούσαν να αιτιολογηθούν αλλά αποτελούσαν το διπλάσιο ή και τριπλάσιο των ποσών που δήλωναν οι κάτοχοί τους ως εισόδημα επί σειρά ετών.

Παράλληλα η Εισαγγελική λειτουργός συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης σε ότι αφορά την εμπλοκή στην όλη διαδρομή των «δώρων», τεσσάρων στελεχών ή υπαλλήλων εταιριών που έχουν αναμειχθεί στον κύκλο όσων προωθούσαν τα ορθοπεδικά της βρετανικής εταιρίας «με το αζημίωτο».

Η έρευνα της Εισαγγελίας Εφετών ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, αμέσως μόλις έφθασαν στην Ελλάδα, στοιχεία των βρετανικών Αρχών για «μίζες» που έδινε η «De Puy», τουλάχιστον για το διάστημα 2002- 2005, προκειμένου να προτιμώνται τα υλικά της στα νοσοκομεία, όπως προέκυψαν από εσωτερικό έλεγχο της μητρικής Αμερικανικής εταιρίας αλλά και από την έρευνα της Βρετανικής Δικαιοσύνης. Βάσει των εγγράφων που ήρθαν στη χώρα, φαίνεται πως οι αμοιβές των ορθοπεδικών για την προώθηση προϊόντος, άγγιζαν ακόμη και το 30% επί της τιμής της μονάδας.
Keywords
Τυχαία Θέματα