Δώδεκα οι νεκροί από τις συγκρούσεις χριστιανών και μουσουλμάνων

Η χθεσινοβραδινή σύγκρουση μεταξύ σαλαφιστών μουσουλμάνων και κοπτών χριστιανών, στη λαϊκή περιοχή Ιμπάμπα του Καΐρου είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 12 τουλάχιστον -μέχρι τώρα- πολιτών, όπως αναφέρει η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη πηγές του Υπουργείου Υγείας , τον τραυματισμό τουλάχιστον 232 ατόμων, ενώ υπήρξαν καταστροφές σε δύο εκκλησίες της περιοχής με την ρίψη βομβών μολότωφ. Σύμφωνα με τις αρχές, τέσσερις από τους νεκρούς είναι χριστιανοί κόπτες, έξι μουσουλμάνοι, ενώ για τους δύο δεν έχει γίνει ακόμη εξακρίβωση της ταυτότητάς τους.

Είναι η τρίτη φορά που η Αίγυπτος
γνωρίζει σημαντικές θρησκευτικές συγκρούσεις, μετά την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου, όταν έρριξε τον Χόσνι Μουμπάρακ, από την εξουσία μετά από 31 χρόνια.

Πριν από δύο μήνες, στις αρχές Μαρτίου, ξέσπασαν επεισόδια στην περιοχή Μανσέια του Καΐρου, με 13 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ως αποτέλεσμα του εμπρησμού μίας εκκλησίας στην γειτονική πόλη Χελουάν. Αφορμή για το γεγονός ήταν η επιθυμία δύο νέων από τις δύο διαφορετικές θρησκείες να ενώσουν την ζωή τους, το οποίο προκάλεσε θύματα μεταξύ των οικογενειών και αργότερα στις παρυφές του Καΐρου.

Να σημειωθεί ότι ο αιγυπτιακός στρατός ανέλαβε και ανοικοδόμησε και πάλι την εν λόγω εκκλησία.

Πριν από ένα μήνα, στην περιοχή της Μίνιας, ανάλογες συγκρούσεις άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς και 5 τραυματίες.

Χτες, όλα ξεκίνησαν όταν 500 περίπου Σαλαφιστές, φανατικοί μουσουλμάνοι, διαδήλωσαν έξω από την εκκλησία της Mary Mina στην περιοχή της Ιμπάμπα, ζητώντας την απελευθέρωση μίας γυναίκας που προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ, την οποία θεωρούσαν ότι την είχαν κρύψει μέσα στην εκκλησία οι κόπτες χριστιανοί.

Μετά από μία λεκτική αντιπαράθεση με την ασφάλεια της εκκλησίας, οι μουσουλμάνοι επιτέθηκαν με μολότωφ στον χώρο, αλλά και σε μία άλλη εκκλησία στην περιοχή. Ο στρατός επενέβη, τα επεισόδια επεκτάθηκαν και τελικά είχαμε τα προαναφερόμενα θύματα.

Ο στρατός συνέλαβε 190 άτομα και όπως τονίστηκε στο ανακοινωθέν του, θα δικαστούν από το Ανώτατο Στρατοδικείο, και σύμφωνα με το ίδιο κείμενο "οποιαδήποτε επίθεση στο μέλλον σε χώρους λατρείας,ανεξαρτήτως θρησκείας, θα τιμωρείται αυστηρά".

Είναι ξεκάθαρο, ότι ο αιγυπτιακός στρατός που έχει παραλάβει τα ηνία της χώρας από την 11η Φεβρουαρίου, δεν επιθυμεί να επιτρέψει σε καμία θρησκεία να επιβάλει την θέλησή της στο κράτος.

Από την πλευρά της, και η Μουσουλμανική Αδελφότητα καταγγέλλει τη θρησκευτική βία. Εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης δήλωσε ότι "πρέπει να καταστείλουμε την θρησκευτική βία και δεν πρέπει να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να καταστρέψουν ό,τι πετύχαμε με την αιγυπτιακή επανάσταση", προχωρώντας ακόμη περισσότερο και αποδίδοντας ευθύνες για τα ηθική αυτουργία των γεγονότων σε στελέχη του πρώην κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Χόνσι Μουμπάρακ, το οποίο πάντως σαν κόμμα έχει καταργηθεί.

Στο ίδιο μήκος δηλώσεων, κινήθηκε και ο υποψήφιος για την προεδ
Keywords
Τυχαία Θέματα