Δύο χρόνια αναμονής για τους αιτούντες άσυλο!

Μέχρι και 2 χρόνια μπορεί να περιμένουν στη Θεσσαλονίκη οι πρόσφυγες για να πάρουν το ειδικό δελτίο αιτήσαντος άσυλο όπως προκύπτει από σχετική έκθεση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ). Τα στοιχεία ανακοίνωσαν οι μελετητές, μέλη του ΕΣΠ Θεσσαλονίκης, Ελένη Πασσιά, Γεώργιος Δαφνής και Έφη Γελαστοπούλου στην ημερίδα με θέμα «Πολιτικό άσυλο και μετανάστευση: Προκλήσεις για την Ελλάδα
και την Ευρώπη» που διοργάνωσε το τμήμα πολιτικών επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, έως το Φλεβάρη, το Τμήμα Ασύλου έκλεινε ραντεβού σε δικηγόρους για τους πελάτες τους τα οποία έφθασαν να προσδιορίζονται για μετά από 1 ή και 1,5 χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αιτών άσυλο από τη Νιγηρία ο οποίος ανέφερε σε μέλη του ΕΣΠ, στη Θεσσαλονίκη, ότι μόλις στις 19.4.2011 εφοδιάστηκε με το ειδικό δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού, παρόλο που είχε αιτηθεί για πρώτη φορά άσυλο στις 12.10.2009! Μέχρι πρότινος το άτομο αυτό είχε στα χέρια του μόνο ένα υπηρεσιακό σημείωμα από τη Δ/νση Αλλοδαπών Θεσ/νίκης / Τμήμα Ασύλου το οποίο ανανεωνόταν για 2 περίπου χρόνια.

Παράλληλα, οι αλλοδαποί πηγαίνουν στις υπηρεσίες από τις 2 τα ξημερώματα, πολλές φορές και νωρίτερα, ώστε να γράψουν το όνομά τους στη λίστα των ατόμων που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτημα ασύλου. Η λίστα αυτή παραδίδεται στους υπαλλήλους του Τμήματος Ασύλου της Δ/νσης Αλλοδαπών και αυτοί εκτιμούν ποιοι θα κληθούν την επόμενη μέρα για την υποβολή του αιτήματος, αν βέβαια κληθεί κάποιος, κάτι που εξαρτάται από τις δυνατότητες της υπηρεσίας.

«Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία που συλλέχτηκαν, είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι/ες δεν έχουν πλήρη ενημέρωση για τη διαδικασία, τις ώρες παραλαβής των ονομάτων αλλά και των αιτημάτων» καταγράφεται στην έκθεση. Επίσης, η έλλειψη διερμηνέων- μεταφραστών δυσχεραίνει την κατάσταση και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη πρόσληψής τους ώστε να μην παρατηρείται, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση , «το φαινόμενο κλήσης ατόμου από το διάδρομο και μετάφραση των όσων δηλώνει ο αιτών άσυλο πολλές φορές σε «κοινή θέα» των υπολοίπων, αλλά και μετάφραση των ευαίσθητων προσωπικών του στοιχείων από «διερμηνέα» ακατάλληλο για το σκοπό αυτό».

Οσον αφορά στις συνεντεύξεις των αιτούντων άσυλο, παρατηρήθηκαν ελλείψεις κλήσης σε γλώσσα που κατανοούν για την ημερομηνία και ώρα της συνέντευξης, διερμηνέων ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή διαδικασία της συνέντευξης και ειδικά διαμορφωμένου χώρου, όπου θα εξασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων του αιτούντα.

Οι ανήλικοι αλλοδαποί στη Θεσσαλονίκη κρατούνται σε κρατητήριο στην Μυγδονία που είναι ένα μικρό δωμάτιο με στρώματα στο πάτωμα ενωμένα, λίγες κουβέρτες και μία τουαλέτα μέσα στον ίδιο χώρο.

«Πολλοί ανήλικοι», καταγράφεται στην έκθεση, «ενημερώνονται και προτρέπονται και από τους ίδιους τους αστυνομικούς να δηλώσουν ότι είναι ενήλικοι για να μην κρατηθούν παραπάν
Keywords
Τυχαία Θέματα