"Εκλεισε" το θέμα με τις μίζες της Siemens

Με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ολοκληρώθηκε και επίσημα η συμφωνία συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens, για την οποία η Αριστερά κυρίως, έχει ασκήσει έντονη κριτική.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών κρίνει ότι με την εν λόγω συμφωνία το Δημόσιο επιτυγχάνει σημαντικά οφέλη σε δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά
και σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας μέσα από θετικές δράσεις και μιας σειράς παροχών.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται συμψηφισμός απαιτήσεων της Siemens έναντι του Δημοσίου, χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων και φορέων, επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Επιπλέον μέσω της συμφωνίας ορίζεται ότι η Siemens θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στις Ελληνικές Αρχές, όποτε της ζητηθεί, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ανάκριση κατά φυσικών προσώπων, που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.

Ακόμη ορίζεται ότι αναλαμβάνει την καταβολή της νομικής δαπάνης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο για την υπόθεση αυτή, αλλά και ότι εντάσσεται για μια περίοδο έως τριών ετών σε πρόγραμμα εταιρικής συμμόρφωσης υπό ένα Επίτροπο που θα διορίσει το ελληνικό Δημόσιο.

Η ενυπόγραφη Συμφωνία, που -όπως τονίζει το ΥΠΟΙΚ- δεν έχει καμία διαφοροποίηση από το σχέδιο «Συμφωνίας», που ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων, θα διαβιβαστεί στη Βουλή για ενημέρωση.

H αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς

Η υπογραφή της συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιριών Siemens AG και Siemens AE που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών «με βάση εξουσιοδότηση που παρείχε η Βουλή», βρίσκει τη ΔΗΜΑΡ αντίθετη.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, στην οποία τονίζεται ότι την αντίθεση του κόμματος «εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο, πριν από την υπογραφή, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης».

«Με την υπογραφή της συμφωνίας δεν μπορεί να κλείσει το τεράστιο πολιτικό και οικονομικό θέμα που δικαίως απασχόλησε και απασχολεί την ελληνική κοινωνία ως υπόθεση διαφθοράς και προσβολής του δημοσίου συμφέροντος» προσθέτει η ΔΗΜΑΡ υπενθυμίζοντας:

«Σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημιά από αξιώσεις τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχουν 'ισοδύναμα οφέλη' από τη συγκεκριμένη συμφωνία συμβιβασμού».

«Για τη Δημοκρατική Αριστερά η διαφάνεια και η αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν συμψηφίζονται με 'συμφωνίες οικονομικού συμβιβασμού'» καταλήγει η ανακοίνωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα