Ελληνικό Πάσχα, από Μετέωρα μέχρι τα "Ιεροσόλυμα του Αιγαίου"

Από τους απόκρημνους Βράχους των Μετεώρων και την Αθωνική Πολιτεία, μέχρι τα Ιεροσόλυμα του Αιγαίου, την Πάτμο, η Ελλάδα "πλειοδοτεί" σε προσφορά ιδανικών συνθηκών για ένα ειδυλλιακό Πάσχα: Ανάσταση υπό το φως
των κεριών σε παμπάλαια μοναστήρια, με τοιχογραφίες του 11ου ή του 14ου αιώνα, πομπές ολοστόλιστων επιταφίων μέσα σε γραφικά καλντερίμια, ανάγνωση των Ευαγγελίων σε ... αρχαία ομηρικά ελληνικά, παραθαλάσσια ή ορεινά τοπία μοναδικής ομορφιάς και ιδιαίτερες τοπικές γεύσεις, τελετές και μουσικά ακούσματα.

Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ πραγματοποίησε ένα μικρό οδοιπορικό σ' αυτές τις τρεις περιοχές, που έχουν την «τιμητική» τους τέτοιες ημέρες: την Πάτμο, τα Μετέωρα και το «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής, τον Άθω.

Πάσχα στα "Ιεροσόλυμα του Αιγαίου"

Σε ποια περιοχή της Ελλάδας μπορεί να κάνει κάποιος τη "δεύτερη Ανάσταση", ακούγοντας το Ευαγγέλιο να διαβάζεται στα ιταλικά, τα γαλλικά, τα ρώσικα, τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα σέρβικα και τα αρχαία ομηρικά ελληνικά; Στην ίδια περιοχή, όπου οι πιστοί μπορούν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες σ' ένα ξωκλήσι, χτισμένο στη σπηλιά όπου ασκήτευε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης!

Ο λόγος για την Πάτμο, το νησί όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη. Τα έθιμα που δίνουν στο Πάσχα της Πάτμου τον τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα κορυφώνονται από χθες, Μ.Πέμπτη, με την τελετή του Νιπτήρα: πρόκειται για αναπαράσταση του μυστικού δείπνου, στη διάρκεια της οποίας ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια 12 μοναχών, που κάθονται γύρω από μια εξέδρα, όπως έκανε ο Ιησούς με τους μαθητές του.

Τη Μ. Παρασκευή, στο Μοναστήρι του Αγίου Θεολόγου γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης και, από τη βράδυ της ίδιας ημέρας, οι Επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού διασχίζουν τα καλντερίμια και συναντιούνται στις κεντρικές πλατείες. Στα ιδιαίτερα έθιμα του νησιού περιλαμβάνεται και η δεύτερη ανάσταση στο Μοναστήρι της Πάτμου, όπου το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα το Ευαγγέλιο διαβάζεται στις γλώσσες που προαναφέρθηκαν.

Η Πάτμος βρίθει αξιοθέατων -τόσο φυσικής ομορφιάς, όσο και αρχιτεκτονικής: ανάμεσα σε αυτά, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, με τις ανεκτίμητους θησαυρούς βυζαντινών εικόνων, τα κεντήματα του 9ου αιώνα, αλλά και τα σπάνια βιβλία, περγαμηνές και πατριαρχικούς σφραγιδόλιθους, που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη. Στο Παρεκκλήσι της Παναγιάς, οι επισκέπτες μπορών να θαυμάσουν τοιχογραφίες χρονολογημένες από το 1210-1220.

Για όσους δεν έχουν ... κλίση στον θρησκευτικό τουρισμό, το νησί προσφέρει τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς, όπως η Λίμνη της Πέτρας, αρχαίοι και μεσαιωνικοί οικισμοί, όμορφα αρχοντικά και μαγευτικές παραλίες (πχ, Ψιλή Άμμος, Λουκακια και Μελόι σε απόσταση 4 χλμ και 1,5 χλμ από τη Σκάλα αντίστοιχα και Λάμπη).

Παράλληλα, καραβάκια συνδέουν την Πάτμο με τα κοντινά νησάκια των Αρκιών, τους Φούρνους, Λειψούς και το Μαράθι. Το ακτοπλοϊκό ταξίδι για την Πάτμο από τον Πειραιά διαρκεί πε
Keywords
Τυχαία Θέματα