Ερχεται Υπερ-Συντονιστής όλων των κλιμακίων της "τρόϊκας"

Στο τελικό στάδιο έχουν εισέλθει οι διαδικασίες για την τοποθέτηση «συντονιστή» όλων των κλιμακίων της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα, αλλά και για τη νέα «απόβαση» εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν και των κρατών-μελών, οι οποίοι θα συνδράμουν το έργο των ελληνικών αρχών, κυρίως για το μείζον θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Οπως ανέφεραν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι
διεργασίες για την επιλογή του κοινοτικού αξιωματούχου -κατά προτίμηση Ελληνα, ώστε να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στη χώρα για τον ορισμό «υπερεπιτρόπου»- αναμένεται να κορυφωθούν τις ερχόμενες ημέρες. Στη βελγική πρωτεύουσα αναγνωρίζουν ότι έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά η λήψη της σχετικής απόφασης και θέτουν πλέον ως ανώτατο χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου τοποτηρητή, ο οποίος θα αναφέρεται απευθείας στον επίτροπο Οικονομίας, Ολι Ρεν, για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.
Βασική του αρμοδιότητα θα είναι να συντονίζει το έργο των κλιμακίων που έχουν συσταθεί από την Κομισιόν και τα οποία απαρτίζονται από τεχνοκράτες της Επιτροπής και των κρατών-μελών στους τομείς προτεραιότητας που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα σχετικά με την παροχή τεχνικής βοήθειας. Ειδικότερα, πρόκειται για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα, την απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις δημόσιες συμβάσεις και τον ανταγωνισμό, την αγορά εργασίας, τη δημόσια υγεία, τη Δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, τη διοικητική μεταρρύθμιση καθώς και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Η λύση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη μετά τις αστοχίες και τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στη μέχρι τώρα εφαρμογή του έργου της Oμάδας Δράσης στην Ελλάδα, αλλά και τις επικαλύψεις που σημειώθηκαν στο έργο της αντιπροσωπείας της τρόικας υπό τον Ματίας Μορς.
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την ανάγκη να υπάρξει μονιμότερη στήριξη της Ελλάδας με την παροχή τεχνικής βοήθειας από συγκεκριμένα κράτη-μέλη ή οργανισμούς που διαθέτουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Οπως αναγνωρίζουν παράγοντες των Βρυξελλών, αυτό συνεπάγεται μια μακροπρόθεσμη παρουσία εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα και τη συστηματικότερη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ώστε να εξευρεθούν τεχνικές λύσεις σε διάφορους τομείς.
Μάλιστα, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν από το συγκεκριμένο εγχείρημα, η Κομισιόν αποσαφηνίζει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ένα κράτος-μέλος ή ένας διεθνής οργανισμός με σημαντικό ιστορικό επιδόσεων σε έναν συγκεκριμένο τομέα πολιτικής θα μπορεί να αναλάβει και αρμοδιότητες «επικεφαλής τομέα».
Επί της ουσίας, ο «επικεφαλής τομέα» θα μπορεί να συμμετάσχει σε ένα έργο από την αρχή, καθώς και στην κατάρτιση του οδικού χάρτη υλοποίησης του προγράμματος με τον συντονισμό της παροχής της τεχνικής βοήθειας.

Ζητούν άμεση εφαρμογή του περιουσιολογίου

Στο μικροσκόπιο της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης τίθεται αύριο η οριστικοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, η οποία αποτελεί την προϋπόθεση για την καταβολή της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.
Βασική θέση της Ευρωζώνης είναι ότι οι δόσεις των δανείων προς τη χώρα μας θα παγώνουν κάθε φορά που δεν υλοποιούνται στο ακέραιο οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, το Eurogroup αναμένει την άμεση εφαρμογή του, ενώ στην αυριανή συνεδρίαση θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να ενημερώσει για τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και την πορεία υλοποίησης των άμεσων ιδιωτικοποιήσεων. Ειδικότερα για το φορολογικό οι Βρυξέλλες επιμένουν στην τάχιστη θέσπιση και εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων.
Επίσης, οι Βρυξέλλες αναμένουν διευκρινίσεις σχετικά με την τοποθέτηση του μόνιμου γενικού γραμματέα εσόδων και για την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τη δημιουργία των μονάδων που θα ελέγχουν τους μεγάλους φορολογουμένους, καθώς και τους πλούσιους αυτοαπασχολούμενους.
Παράλληλα ζητείται η επικαιροποίηση των προγραμμάτων αποκρατικο­ποιήσεων και αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων με λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα και τον συνολικό στόχο των εσόδων. Οι εμπειρο­γνώμονες της Eυρωζώνης θα ζητήσουν, επίσης, να ενημερωθούν για τις αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής της ΔΕΗ και για τη δρομολόγηση της διάσπα­σης του Ταχυδρο­μικού Ταμιευτηρίου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ
ΕΘΝΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα