Έρευνα για τη νέα αυτοκτονία στη France Telecom

Ο επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών France Telecom ανακοίνωσε πως προτίθεται να διατάξει έρευνα εις βάθος για την αυτοκτονία υπαλλήλου της, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε στον χώρο στάθμευσης παραρτήματος της εταιρείας.

Η αυτοκτονία έστρεψε για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας στις συνθήκες εργασίας στη γαλλική εταιρεία, η οποία αντικατέστησε πρόσφατα τον εκτελεστικό της διευθυντή και υποσχέθηκε να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργαζομένων, έπειτα από τη
μακρά σειρά αυτοκτονιών, άνω των 20 υπαλλήλων της, που είχαν καταγραφεί τον περασμένο χρόνο.

Ο διευθυντής Στεφάν Ρισάρ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο του 2010, τόνισε πως η έρευνα θα επιδιώξει να διαπιστώσει εάν οι εργασιακές συνθήκες διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στην αυτοκτονία, όπως υποστηρίζει σε ανακοινωθέν του και το εργατικό συνδικάτο CGT.

«Χρειάζεται να αναλύσουμε εις βάθος και λεπτομερώς το τι συνέβη. Πρόθεσή μου είναι η έρευνα να είναι εξαντλητική και διαφανής», πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στους διαπιστευμένους στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων δημοσιογράφους.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η έρευνα θα εστιασθεί στο προσωπικό και επαγγελματικό παρελθόν του 57χρονου εργαζομένου, ο οποίος απασχολείτο κοντά στην πόλη Μπορντό και θα ερωτηθούν σχετικά μέλη της οικογένειάς του και του συνδικάτου του. Σύμφωνα με την CGT, ο αυτόχειρας πρόσφατα είχε μετατεθεί σε παράρτημα της εταιρείας, όπου επέπρωτο να εργασθεί μόνος του για το επόμενο 18μηνο.

«Εάν η έρευνα επιρρίψει ευθύνες στην εταιρεία, θα αντιμετωπίσω τις συνέπειες, παραδεχόμενος κατά κύριο λόγο πως αυτό το επεισόδιο οφειλόταν στις συνθήκες εργασίας. Εγώ προσωπικώς ουδέποτε είχα την αίσθηση, και ουδέποτε υποστήριξα πως το πρόβλημα έχει λυθεί», τόνισε ο Ρισάρ.

Η εταιρεία, στην οποίο το γαλλικό κράτος εξακολουθεί να κατέχει το μερίδιο του 27%, έχει από καιρού αποτάξει τον δημόσιο χαρακτήρα της, υιοθετώντας μία ακραία πολιτική υπέρ της κερδοφορίας της, η οποία συνίσταται στις περικοπές και την αύξηση των ωραρίων εργασίας.

Για να αντιμετωπίσει το συνεπακόλουθο άγχος των σχεδόν 150.000 εργαζομένων, ο Ρισάρ είχε παρουσιάσει μία σειρά από μέτρα, που περιελάμβαναν και προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης και παρακολούθησης, για τα οποία ωστόσο τα εργατικά συνδικάτα τονίζουν πως δεν επαρκούν.
Keywords
Τυχαία Θέματα