Ες Απρίλιον...

Αναβολή για τις αρχές Απριλίου δόθηκε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς η συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ήταν άκαρπη, αφήνοντας σε εκκρεμότητα δύο δόσεις συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ.

Αναμένεται κοινό ανακοινωθέν της τρόικας για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο,
που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, το μεγαλύτερο αγκάθι που εμπόδισε τη λήψη απόφασης ήταν η κινητικότητα και οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και είχαν αρχικά χαρακτηριστεί ως καλή βάση συζήτησης δεν ήταν αρκετά για να πει το «ναι» η τρόικα, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- ήθελε τεκμηρίωση για το πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο, κάτι που δεν έγινε.
Η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να στείλει την επόμενη εβδομάδα στοιχεία στην τρόικα για όλα τα θέματα που έμειναν σε εκκρεμότητα, έτσι ώστε να τα εξετάσει η τρόικα και να είναι έτοιμες οι δυο πλευρές να καταλήξουν όταν ξανασυναντηθούν, έπειτα από 20 ημέρες.
Τα στοιχεία αυτά θα αφορούν όλα τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα:
-Τον προγραμματισμό κινητικότητας και απολύσεων στο Δημόσιο
-Τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικότερα τον αριθμό των δόσεων
-Τη ρύθμιση των δανείων των νοικοκυριών
-Την αντικατάσταση του τέλους ακινήτων της ΔΕΗ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων
-Το αγκάθι του Δημοσίου και οι σκέψεις για πάγωμα προσλήψεων

Τριβές στον άξονα Μαξίμου - υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταγράφουν κυβερνητικά στελέχη, με φόντο την παρατεινόμενη διελκυστίνδα με την τρόικα για τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο. Την εικόνα αυτή ενίσχυσε και η απουσία του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη από τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν οι κ.κ. Στουρνάρας, Χατζηδάκης και Σταϊκούρας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναλυτικός κατάλογος με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές διαβιβάστηκε το μεσημέρι στο Μαξίμου από τον αρμόδιο υπουργό, αλλά δεν έχουν καμφθεί ακόμη όλες οι αντιστάσεις της τρόικας.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι ο συνδυασμός απολύσεων των επίορκων υπαλλήλων, συνταξιοδοτήσεων, μείωσης οργανικών θέσεων σε φορείς και υπηρεσίες, καθώς και μετακίνησης υπαλλήλων θα οδηγήσει στην επιδιωκόμενη συρρίκνωση του Δημοσίου (κατά 25.000 θέσεις έως το τέλος του 2014), παράλληλα με τον περιορισμό των προσλήψεων.

Η τρόικα, η οποία καταγράφει κενά στην έως τώρα υλοποίηση αυτού του σχεδίου, εμφανίζεται να αμφιβάλλει γενικότερα και για το τελικό αποτέλεσμά του.

Αν οι ενστάσεις της δεν αρθούν, οι ίδιες πληροφορίες εμφανίζουν την κυβέρνηση έτοιμη να αντιπροτείνει γενικό «πάγωμα» των προσλήψεων έως το 2016. Αντίστοιχη πρόταση, μάλιστα, έχει ήδη τεθεί υπόψη των εκπροσώπων της τρόικας από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Ληξιπρόθεσμα χρέη σε 40 δόσεις

Κοντά είναι η συμφωνία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, με κοινό «πακέτο» ως προς τον αριθμό των δόσεων τόσο για τα χρέη όσο και για τις εισφορές. Η χρυσή τομή εκτιμούσαν ότι μπορεί να βρεθεί στις 40 δόσεις – περίπου στη μέση, δηλαδή, των μέχρι τώρα προτάσεων των δύο πλευρών.

Εντείνονται οι προσπάθειες για το χαράτσι

Αισιοδοξία, εξάλλου, καταγραφόταν και για το ζήτημα με το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Και αυτό επειδή εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση μπορεί να πείσει την τρόικα πως θα είναι έτοιμο στην ώρα του και αποτελεσματικό το υπό σχεδιασμό σύστημα για την ενιαία φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, έτσι ώστε να μη χρειάζεται επέκταση του έκτακτου φόρου μέσω της ΔΕΗ.

Πλαφόν για τα υπό ρύθμιση δάνεια

Πλαφόν στο ύψος του ανεξόφλητου ποσού των ενυπόθηκων δανείων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο προτείνεται να είναι ίσο με το πενταπλάσιο του οικογενειακού εισοδήματος κάθε δικαιούχου, προβλέπει το σχέδιο που σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης και τρόικας.

*Πλαφόν στα 125.000 ευρώ για τα δάνεια που θα υπαχθούν σε ρύθμιση ζητά η τρόικα
Keywords
Τυχαία Θέματα