Ε.Βενιζέλος: έχουμε την ιστορική υποχρέωση να δώσουμε ελπίδα και προοπτική

Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ειδικών ταμείων και υπηρεσιών του οικονομικού έτους 2012
«Κυρίες και κύριοι βουλευτές, ο Προϋπολογισμός του 2012 συζητείται στο μέσον μιας οξείας φάσης της πανευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομικής κρίσης που ανακυκλώνεται εδώ
και τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Η κρίση αυτή είναι κρίση δημοσίου χρέους, κρίση των χρηματοπιστωτικών συστημάτων διεθνώς και κρίση των θεσμών παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.
Συνεπώς, το ελληνικό ζήτημα, αυτό που βιώνουμε, μπορεί να απαντηθεί μόνο μέσα στα ευρωπαϊκά συμφραζόμενα του. Το βασικό ερώτημα είναι, αν η Ευρωζώνη μπορεί να είναι πράγματι ζώνη δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας, φερεγγυότητας, ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, αλλά ταυτόχρονα και ζώνη ποιότητας, κοινωνικής συνοχής, ιστορικής μνήμης, πολιτισμού, δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτές τις λέξεις και αυτές τις έννοιες στην Ευρώπη.
Το βήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει δυστυχώς μείνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια μετέωρο, το νομισματικό σκέλος του βήματος αυτού που έγινε πριν από 12 χρόνια αποδεικνύεται ατελές, ίσως και επικίνδυνο. Και γι’ αυτό το ερώτημα που τίθεται όχι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά στους ευρωπαϊκούς λαούς είναι αν θα πάμε προς τα μπρος ή προς τα πίσω. Δεν μπορεί να μείνει η Ευρωζώνη και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μετέωρη.

Είναι προφανές ότι τα πιο αποτελεσματικά και αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι καλώς ή κακώς αναπόφευκτα. Ούτως ή άλλως, εμείς και οι άλλες χώρες που είναι εντεταγμένες σε προγράμματα στήριξης και αναπροσαρμογής, αλλά και χώρες μεγάλες που τίθενται υπό επιτήρηση χωρίς ακόμη να λαμβάνουν ευθέως οικονομική ενίσχυση, όπως η Ιταλία, βρισκόμαστε σε καθεστώς πολύ αυστηρής δημοσιονομικής παρακολούθησης.

Το ζήτημα είναι εάν αυτά τα μέτρα που ούτως ή άλλως λαμβάνονται αρκούν. Και είναι προφανές ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν. Χρειάζονται και πάρα πολύ σοβαροί, διορατικοί και γενναιόδωροι χρηματοοικονομικοί χειρισμοί.

Χρειάζεται ένα καθαρό και οριστικό μήνυμα που πρέπει την εβδομάδα αυτή να δώσει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Ευρωζώνης τόσο στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, όσο και προς τις αγορές και προς την Διεθνή Κοινότητα.

Το μήνυμα πως η Ευρωζώνη μπορεί να καλύψει το θεσμικό και πολιτικό της έλλειμμα με επαρκείς και γενναίες χρηματοοικονομικές παρεμβάσεις που επιτρέπουν στα κράτη, στα κράτη, δηλαδή στους λαούς και τους Διεθνείς Οργανισμούς να προστατευτούν στον ασύμμετρο πόλεμο που διεξάγεται με τις αγορές, αν και τα κράτη είναι υποχρεωμένα να αντλούν υπερβολικά κεφάλαια από τις αγορές κάθε χρόνο. Οι δανειακές ανάγκες της Ευρωζώνης θα ξεπεράσουν το 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ για το 2012.

Και στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα είναι εκ των π
Keywords
Τυχαία Θέματα