Φειγ-βολάν έχει γίνει το USB απο το...2009!

Πολλαπλά αντίγραφα του πρωτότυπου USB (στικάκι) φαίνεται ότι έγιναν μετά την παραλαβή της λίστας Λαγκάρντ από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Περιέργως στην ίδια εκτύπωση, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, εμφανίζονται και ημερομηνίες καταχώρησης και δημιουργίας αρχείων που έγιναν νωρίτερα σε σχέση με την ημερομηνία παραλαβής του cd από το υπουργείο Οικονομικών.
«Το Βήμα» αποκαλύπτει σήμερα τις δύο σελίδες εκτύπωσης, που περιέχονται στη δικογραφία και αποδεικνύουν ότι αντίγραφα άρχισαν να εκτυπώνονται από το 2009,
ενώ η μεγαλύτερη «επιχείρηση» αντιγραφής εντοπίζεται πράγματι στις 8 Ιουλίου του 2011, όταν το στικάκι βρισκόταν στα χέρια του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη. Από την εκτύπωση των δύο σελίδων αποδεικνύονται τα εξής:

- Οι παλιότερες ημερομηνίες αντιγραφής - δημιουργίας αρχείου - όπως καταγράφεται φαίνεται ότι ξεκινούν στις 15 Απριλίου του 2009, προτού καν παραδοθεί η λίστα και το αρχείο στις ελληνικές Αρχές.

- Αποθήκευση του υλικού φαίνεται ότι έχει επίσης γίνει στις 4 Αυγούστου 2010, προτού καν παραδοθεί επίσημα η λίστα και στον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

- Η αντιγραφή, που αφορά και τον κ. Διώτη εντοπίζεται ότι έγινε το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου 2011, στις 2 και 3 λεπτά. Κατά συγκυρία, την ώρα που δημιουργούνταν το αντίγραφο γινόταν και η σύσκεψη με τους κ.κ. Διώτη και Βενιζέλο υπό τον Γ. Παπανδρέου και σύμφωνα με τη δήλωση του σημερινού αρχηγού του ΠαΣοΚ ουδέποτε ενημερώθηκε εκείνος ή ο τότε πρωθυπουργός για τη λίστα ή για οποιονδήποτε εν εξελίξει έλεγχο των καταθετών.

- Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφορετικές ώρες στις στήλες «τελευταία αποθήκευση» και « Ημερομηνία τροποποίησης» από το οποίο φαίνεται ότι πιθανόν τα αρχεία να έχουν ανοιχτεί και κλειστεί αλλά πιθανώς να έχουν τροποποιηθεί χωρίς να έχουν σωθεί.
Στο μεταξύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παραπεμπτικό έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης προς τη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης. Στο έγγραφο, το οποίο δημοσιεύει το «Βήμα», αποκαλύπτεται ότι στη δικογραφία, που έφτασε στη Βουλή περιέχονται οι εξηγήσεις των Ελένης Παπακωνσταντίνου, Σ. Σικιαρίδη, αλλά και του Ανδρέα Ροσσώνη, συζύγου της έτερης εξαδέλφης Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, αλλά και οι εξηγήσεις των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρη και Ι. Διώτη.

Κωδικός ΚΥΝΘΟΣ 4

Αίσθηση από τις εξηγήσεις της κυρίας Ελένης Παπακωνσταντίνου προκαλεί σύνδεση του λογαριασμού του ζεύγους Σικιαρίδη με άλλον λογαριασμό, με τον κωδικό ΚΥΝΘΟΣ 4 ή 42. Στη συνέχεια ερωτάται και για ένα ακόμα φυσικό πρόσωπο τον κ. Nissim Josef. Εκείνη, όταν ερωτάται σχετικά, απαντάει ότι η ένδειξη ΚΥΝΘΟΣ συνδέεται με φυσιογνωμία (προφίλ) πελάτη. Σε σχέση με το πρόσωπο, για το οποίο ερωτάται, απαντάει ότι τον γνωρίζει και «πρέπει να είναι αυτός που έκανε τη σύσταση κατά το άνοιγμα του λογαριασμού». Οπως επίσης είπε, ο λογαριασμός είναι ακόμη ενεργός, περιέχει 330.000 ευρώ και επικαλέστηκε φορολογική νομιμότητα για όλες τις καταθέσεις εκείνης και του συζύγου της.

Θα ακολουθήσουν, στο vima.gr, και άλλες αποκαλύψεις από τη δικογραφία για τη λίστα Λαγκαρντ.

***

«Εγώ έβγαλα το σύνολο της λίστας Λαγκάρντ που ήταν 2 δισεκατομμύρια δολάρια... Με εντολή του υπουργού κατέληξα σε είκοσι στοιχεία... είκοσι ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά...»

Ο συνεργάτης του πρώην υπουργού, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Γ. Αγγελόπουλος στην κατάθεση, που αποκαλύπτει «Το Βήμα», περιγράφει πως του δόθηκε η εντολή και ξεχώρισε τα είκοσι ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά της λίστας Λαγκάρντ ως εξής:

«Περί τα τέλη 2010, πήγα στο γραφείο του υπουργού. Μου έδωσε ένα cd και χωρίς να μου εξειδικεύσει το περιεχόμενο, μου είπε να βρω γύρω στα 20 μεγαλύτερα ποσά καθώς επίσης και σε ποιους ανήκουν τα ποσά αυτά... Πήρα το cd και το έβαλα στον υπολογιστή και άρχισα να ανοιγοκλείνω τα αρχεία... Όταν είδα ότι ήταν πολλά τα αντέγραψα στον υπολογιστή μου, του υπουργείου, για πρακτικούς λόγους, δηλαδή για λόγους ταχύτητας και ασφάλειας. Το cd το κλείδωσα στο συρτάρι του γραφείου μου. Κάποια στιγμή έβγαλα το σύνολο και μετά πάροδο κάποιων ημερών, περίπου μία εβδομάδα, κατέληξα σε είκοσι ονόματα...».

Στη συνέχεια περιγράφει πως παρέδωσε σε φάκελο, τόσο το αρχικό cd, όσο και τα είκοσι ονόματα, με τα ποσά. Περιγράφει επίσης πως ο υπουργός του είπε στη συνέχεια: «Ωραία ο,τι δούλεψες διάγραψε το...».

Οι οικονομικοί εισαγγελείς τον ρώτησαν αν μπορεί να προσδιορίσει τον χώρο και τη θέση όπου βρισκόταν ο υπολογιστής, όπου αρχικά «άνοιξε» το cd και εκείνος είπε ότι μπορεί να τα προσδιορίσει...

«Εγώ παρέλαβα αρχικά τη λίστα», παραδέχεται στην κατάθεση της η κυρία Χρυσή Χατζή, διευθύντρια του γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου. Όπως λέει στην κατάθεσή της ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων, «τον Οκτώβριο 2010 με ειδοποίησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έλειπε από το γραφείο του, να παραλάβω έναν εμπιστευτικό φάκελο προερχόμενο από την πρεσβεία μας στη Γαλλία. Πράγματι διπλωμάτης από την πρεσβεία μας στο Παρίσι ήλθε στο γραφείο μου, προερχόμενος κατευθείαν από το αεροδρόμιο, και μου ενεχείρισε έναν κλειστό φάκελο, εμπιστευτικό, για τα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου». Στη συνέχεια περιγράφει πώς παρέδωσε το φάκελο στον υπουργό και εκείνος της είπε: «είναι στοιχεία που περιμένω για καταθέσεις στο εξωτερικό...».

Ενδιαφέρον εμφανίζει και το πως εκείνη περιγράφει τη σύσκεψη της 24η Ιανουαρίου 2011, στο υπουργείο, υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα αναφέρει για τον έλεγχο των 20 ονομάτων με τις μεγαλύτερες καταθέσεις ότι ο Ι. Καπελέρης είπε ότι «έκανε τον πρώτο έλεγχο από τον οποίο για κάποιους τουλάχιστον δεν προέκυπτε το εισόδημα και το επάγγελμα να δικαιολογούν τόσο μεγάλα ποσά». Όπως καταθέτει η διευθύντρια, ο Ι. Καπελέρης «αναφέρθηκε π.χ. σε υπάλληλο εταιρίας με καταθέσεις εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς να αναφέρει το όνομα της». Ο υπουργός είπε, καταθέτει η κυρία Χατζή, ότι «πρέπει να διαφυλαχθεί οπωσδήποτε το απόρρητο των στοιχείων αυτών και να μην διαρρεύσει η έρευνα του ΣΔΟΕ. Η σύσκεψη κατέληξε ότι θα συνεχιστεί ο έλεγχος του ΣΔΟΕ».

Η κατάθεση της Μόνας Παπαδάκου

Αγνοια για τη λίστα Λαγκάρντ δηλώνει η άλλοτε έμπιστη του υπουργού Οικονομικών Λεμονιά Παπαδάκου. Επιμένει ότι πληροφορήθηκε πρώτη φορά για τη λίστα Λαγκάρντ από τα ΜΜΕ, το Φθινόπωρο του 2012. Παρότι αναφέρει ότι ήταν στον κύκλο έμπιστων του κ. Παπακωνσταντίνου και ότι αντικείμενό της ήταν η διερεύνηση θεμάτων οικονομικού ενδιαφέροντος με έμφαση στα δημοσιονομικά, εκείνη ισχυρίζεται ότι δεν άκουσε, δεν είδε... Παραδέχεται, πάντως, ότι τηρούνταν πρωτόκολλο εμπιστευτικό στο γραφείο του υπουργού αλλά, όπως λέει, δεν άκουσε ποιος μπορεί να κράτησε το πρωτότυπο της λίστας, που σύμφωνα με τον πρώην υπουργό το έχασε.

Στην ίδια γραμμή και η κυρία Σοφία Ρίτσου, επίσης υπάλληλος του υπουργείου και επικεφαλής της Ομάδας Είσπραξης Οφειλών, η οποία έμαθε - και εκείνη - για πρώτη φορά για τη λίστα το Φθινόπωρο του 2012 από τα δημοσιεύματα στον Τύπο. Όπως καταθέτει «ουδέποτε μου παραδόθηκε για φύλαξη η λίστα. Δεν γνωρίζω σε ποιο πρόσωπο παραδόθηκε...».

Γ.Παπαδάκου
Keywords
Τυχαία Θέματα