Γερμανία: Δεν ανησυχούμε, ακόμη και αν οι κάλπες βγάλουν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι άσοι στη δουλειά τους. Μπορεί οι γερμανοί διπλωματικοί υπάλληλοι να μην έχουν τη φινέτσα των γάλλων, το χιούμορ των άγγλων ή τη σπιρτάδα των αμερικανών συναδέλφων τους, σε μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα όμως βάζουν τα γυαλιά στους πάντες. Κι αυτό αντισταθμίζει επαρκώς το παραδοσιακό τους «τσούκλι» ως «διπλωμάτες χωρίς ιδιότητες». Τελευταία ωστόσο αρχίζει κι αυτό να αλλάζει. Η αναρρίχηση της Γερμανίας στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει κάνει το θαύμα της.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι στο Βερολίνο παρακολουθούν άναυδοι τη μετάλλαξή τους: Ο πάλαι ποτέ αυστηρά «πρωσικός» (ήτοι στυφός
και υπεροπτικός) τρόπος της συμπεριφοράς τους δίνει τη θέση του στην άνεση και στη «μεγαλοθυμία». Κι αυτό αποτυπώνεται πριν απ' όλα στη στάση τους έναντι της Ελλάδας - εν όψει μάλιστα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

«Δεν ανησυχούμε πολύ για το εκλογικό αποτέλεσμα, ακόμη και αν οι κάλπες βγάλουν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωνε τις προάλλες εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών που θέλει να μείνει ανώνυμος. «Είμαστε σίγουροι ότι οι εκπρόσωποί του αργά ή γρήγορα θα αποδεχθούν το αναπόφευκτο και θα συμβιβαστούν με το μνημόνιο. Ως τότε θα περιμένουμε».

Γερμανική υπεροπλία

Η δήλωση αυτή δεν είναι υποκριτική. Στηρίζεται στη γνώση της απόλυτης γερμανικής υπεροπλίας. Το Βερολίνο (σε συνέργεια με την τρόικα) έχει χειροπόδαρα δεμένη την Ελλάδα, όχι μόνο θεσμικά (μέσω του διεθνούς Συμφώνου για το μνημόνιο) αλλά και οικονομικά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι όσο αθετεί τις δεσμεύσεις δεν θα παίρνει ευρώ» λέει ο ίδιος.

Οι γερμανοί διπλωμάτες αποφεύγουν φυσικά κάθε υπαινιγμό για το αν θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - είτε με ευθείς είτε με πλάγιους τρόπους. Εκείνο που διαβεβαιώνουν όμως είναι ότι δεν θα προχωρήσουν με τίποτε σε έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Αυτό φαίνεται λογικό» λέει ο οικονομικός αναλυτής Βάλτερ Μουνχάου. Διαφορετικά, η μπάλα θα έπαιρνε μετά και άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Στο τέλος θα έμεναν μόνο η Γερμανία και η Αυστρία σε αυτήν» προσθέτει.

Γεγονός είναι ότι σχέδιο έξωσης δεν υπάρχει - αν υπήρχε, δεν θα μπορούσε να παραμείνει στιγμή μυστικό, ιδίως μάλιστα όταν έχει πρακτική, επιχειρησιακή αξία.

Εκείνο που υπάρχει σίγουρα είναι, αντιθέτως, πρώτον, μια συνεχώς διογκούμενη αγανάκτηση στην κοινή γνώμη για τους «αγνώμονες» Ελληνες, δεύτερον, η στροφή όλο και μεγαλύτερων τμημάτων των οικονομικών και πολιτικών ελίτ ότι τυχόν έξοδος θα ήταν «διαχειρίσιμη» και, τρίτον, λεπτομερή σχέδια για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας αθέλητης μεν, αναπόφευκτης δε ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Η πίστη στα τελευταία αρχίζει βέβαια να υποχωρεί σοβαρά τις τελευταίες ημέρες. Ο λόγος γι' αυτό είναι οι αρνητικές εξελίξεις στην Ισπανία και ο φόβος ότι θα γίνουν πιο αρνητικές αν συνεχιστεί ο τζόγος με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας.

Αυτό φαίνεται και από το εξής γεγονός: Προσφάτως ακόμη, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε ότι χάρη στα νέα ταμεία (EFSF, ESM
Keywords
Τυχαία Θέματα