Γιατί υπάρχουν...σύννεφα;

Τα "σύννεφα" στο ουρανό της κυβέρνησης Παπαδήμου έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται και είναι πολλά, για μια κυβέρνηση βίου ολίγων μόνον ημερών, η οποία, μάλιστα έχει, θεωρητικά, ευρύτερη πολιτική βάση, λόγω της στήριξής της από τρία κόμματα. Τα τρία κόμματα προωθούν τις δικές τους επιδιώξεις και ο πρωθυπουργός κινείται στη βάση μιας προσωπικής ατζέντας.
Η ΝΔ ξεκίνησε την αντι-συμπολίτευση, τακτική που ενοχλεί τον κ. Παπαδήμο, όπως
έδειξε με τη στάση του στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, από την οποία απουσίαζαν οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ και της κυβέρνησης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας.
Το γεγονός επισημάνθηκε από υπουργούς προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ όπως οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Ρέππας και θεωρήθηκε πολύ σημαντική και απουσία, έστω κι αν υπήρχε τυπική κάλυψη, που σηματοδοτεί τη στάση της ΝΔ να αποφύγει να χρεωθεί οτιδήποτε κάνει η κυβέρνηση Παπαδήμου.
Παράλληλα ο ΛΑΟΣ, δια του Γιώργου Καρατζαφέρη αναζητεί τρόπους διαφοροποίησης από την κυβέρνηση και απειλεί ακόμα και με αποχώρηση από αυτήν με αφορμή το ζήτημα των Σκοπίων, για το οποίο αναμένεται, τη Δευτέρα, η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ο κ. Καρατζαφέρης απείλησε με αποχώρηση από την κυβέρνηση σε περίπτωση που κινηθεί στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος με σύνθετη ονομασία.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Παπαδήμος ανησυχεί για τη στάση που θα τηρήσει και η ΝΔ, γνωστού όντως ότι ο κ. Σαμαράς έχει οικοδομήσει ολόκληρο προφίλ πάνω στο σκοπιανό.
Ο κ. Παπαδήμος, όπως αποκαλύπτεται, απείλησε δύο φορές με παραίτηση. Η πρώτη ήταν όταν άκουσε τον Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, να αναφέρεται στο δημοψήφισμα και να επιμένει στην ορθότητα της πρότασής του. Και η δεύτερη όταν ο Πρόεδρος της ΝΔ καθυστερούσε να στείλει τις γνωστές επιστολές.
Τη δυσαρέσκειά του έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός και για τις συνεδριάσεις τύπου υπουργικού Συμβουλίου που κάνει ο κ. Παπανδρέου και μάλιστα στην προχθεσινή σημειώθηκαν δύο σημαντικές απουσίες, αφού δεν προσήλθαν, λόγω διαφωνίας, Οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, ακολουθεί και δικό του βηματισμό, καθώς οι επαφές του στον διεθνή χώρο είναι πολλές και σημαντικές. Οι ευρωπαίοι εταίροι προσβλέπουν στο δίδυμο Παπαδήμου-Μόντι, οι οποίοι συνομιλούν με κορυφαίους αμερικανούς και ευρωπαίους παράγοντες, αλλά και με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες.
Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας είχαν κληθεί να πάρουν μέρος σε μυστική σύσκεψη που έγινε στη Χάγη στην οποία πήραν μέρος κορυφαίοι ευρωπαίοι πολιτικοί και Τραπεζίτες και στην οποία συζητήθηκαν, εκτός του PSI και τα δημοσιονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Παπαδήμος δεν μετείχε τελικά διότι η σύσκεψη έγινε την ημέρα της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, ενώ ο κ. Μόντι δεν μετείχε διότι οτυ είχε δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά δεν είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.
Κίνδυνοι για την κυβέρνηση μπορούν να προκύψουν και από την κατάσταση που επικ
Keywords
Τυχαία Θέματα