«Η Google πουλά τα δικά σας δεδομένα. Εσείς είστε το εμπόρευμα»

Στο «Skyfall», την τελευταία περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ, ο «κακός» Χαβιέρ Μπαρδέμ ανατινάζει τα κεντρικά γραφεία της MI6 χρησιμοποιώντας το Ιντερνετ - το ίδιο μέσο που βοήθησε εκατομμύρια πολίτες χωρών του αραβικού κόσμου να συντονιστούν, προκαλώντας αυτό που σήμερα αποκαλούμε Αραβική Ανοιξη. Πόσο κοντά είμαστε σε μια τέτοια πραγματικότητα;
«Μην ανησυχείτε! Το Διαδίκτυο δεν θα καταστρέψει τον κόσμο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Φρανσουά - Μπερνάρ Ουίγκ,
διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων της Γαλλίας (IRIS), ο οποίος ειδικεύεται στη στρατηγική του κυβερνοχώρου.

«Πρόκειται για μια παλιά φαντασίωση αμερικανικής προελεύσεως, οι εμπνευστές της οποίας προετοιμάζονται για ένα ψηφιακό Περλ Χάρμπορ, έναν Αρμαγεδδώνα της πληροφορικής που θα καταστρέψει τα πάντα. Αυτή η φαντασίωση αποτελεί μια καλή δικαιολογία για να καταρτίζονται τεράστιοι προϋπολογισμοί και να ξοδεύονται χρήματα για αμυντικούς εξοπλισμούς», υποστηρίζει ο κ. Ουίγκ, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για να μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα «Διαδίκτυο, δημοκρατία και δημόσιος χώρος» που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Ωστόσο, δεν είναι όλα στο Ιντερνετ φαντασιώσεις. Κάθε φορά που ανεβάζετε μια φωτογραφία στο facebook ή αναζητείτε πληροφορίες στο Google είστε σίγουροι ότι έχετε τον απόλυτο έλεγχο των προσωπικών σας δεδομένων;

«Η Google πουλά τα δικά σας δεδομένα. Εσείς είστε το εμπόρευμα», δηλώνει χωρίς περιστροφές ο Φρανσουά - Μπερνάρ Ουίγκ.

Τόσο το facebook - το οποίο πρόσφατα ξεπέρασε το 1 δισ. χρήστες - όσο και η Google έχουν επικριθεί δριμύτατα (και έχουν τεθεί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης) για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε την ιδιωτικότητά μας; «Η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων επαφίεται στην επαγρύπνηση των ίδιων των χρηστών του Διαδικτύου. Γίνονται απόπειρες για δημιουργία ενός ψηφιακού Μεγάλου Αδελφού. Είναι στο χέρι μας να μην το αφήσουμε να συμβεί», σημειώνει ο κ. Ουίγκ.

Δίπλα στον γάλλο επιστήμονα βρίσκεται ο συμπατριώτης του Ντομινίκ Καρντόν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Μαρν λα Βαλέ, ο οποίος ειδικεύεται στα κοινωνικά δίκτυα. «Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι εμπορικές πλατφόρμες του Διαδικτύου να λειτουργήσουν εις βάρος των ίδιων των χρηστών τους. Χρειάζεται προσοχή», μας λέει.

Social media και εξεγέρσεις. Υπάρχει, βέβαια, και η θετική πλευρά του Ιντερνετ. Στις αρχές του 2011, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης συνέβαλαν καθοριστικά στην εξάπλωση της Αραβικής Ανοιξης, αποτελώντας ορμητήρια λαϊκής εξέγερσης.

«Το πρόσφατο παρελθόν απέδειξε ότι το facebook αποτελεί το καύσιμο για να πάρουν μπρος τα κοινωνικά κινήματα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προκαλέσει μια επανάσταση· μπορεί όμως να τη διευκολύνει», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Καρντόν, προσθέτοντας ότι «τα κοινωνικά δίκτυα είναι το μέσο με
Keywords
Τυχαία Θέματα