Η NSA παρακολουθεί κάθε επικοινωνία (και) στο Internet

Ο ιδρυτής της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κατήγγειλε χθες την «επικίνδυνη κατάρρευση του δικαίου» στις ΗΠΑ, ενώ η Ουάσιγκτον ακόμη δεν έχει συνέλθει από την κατάπληξη που έχουν προκαλέσει οι διαδοχικές αποκαλύψεις για δύο μυστικά προγράμματα παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (ΝSA).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει εδώ κι έναν χρόνο, ο Ασάνζ κατηγόρησε
την αμερικανική κυβέρνηση ότι προσπάθησε να «ξεπλύνει» την κατασκόπευση των τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών, όπως αποκαλύφθηκε την Πέμπτη σε δύο άρθρα καταπέλτη.

«Η αμερικανική κυβέρνηση κρατεί στις ΗΠΑ τις τηλεφωνικές καταγραφές από όλον τον κόσμο και η NSA τις παραλαμβάνει καθημερινά στα χέρια των πρακτόρων της βάσει μυστικών συμφωνιών. Αυτό είναι που προκύπτει» είπε ο 41 ετών Αυστραλός.

Το ένα από τα δύο προγράμματα αφορά την συλλογή από το 2006 των τηλεφωνικών κλήσεων προς τις ΗΠΑ από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon και σύμφωνα με τις ενδείξεις κι από άλλες εταιρείες.

Το άλλο πρόγραμμα, με την κωδική ονομασία PRISM, αποσκοπεί στην παρακολούθηση και καταγραφή της επικοινωνίας ξένων χρηστών του Ίντερνετ, που διαμένουν εκτός των ΗΠΑ, σε εννέα μεγάλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υπεραμυνόμενος χθες της νομιμότητας των δύο προγραμμάτων, υποστήριξε πως είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιοι «συμβιβασμοί» ανάμεσα προστασία της ιδιωτικής ζωής και των επιτακτικών αναγκών στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Σχετικά με την παρακολούθηση δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων από την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, ο Ασάνζ, του οποίου η ιστοσελίδα έχει προκαλέσει μήνη στις ΗΠΑ για τη δημοσίευση χιλιάδων διπλωματικών τηλεγραφημάτων και απόρρητων εγγράφων για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, εξέφρασε τη λύπη του για την «επικίνδυνη κατάρρευση του αμερικανικού δικαίου».

Όσον αφορά την πηγή της διαρροής για το πρόγραμμα παρακολούθησης των διαδικτυακών επικοινωνιών, ο Ασάνζ εξέφρασε τον φόβο μην του επιφυλάσσεται η ίδια τύχη με τον στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος είναι υπόδικος για την προμήθεια απορρήτων εγγράφων στη WikiLeaks.
Keywords
Τυχαία Θέματα