"Η Αίγυπτος μπορεί να εγγυάται την ασφάλεια"

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι είναι πεπεισμένες πως η Αίγυπτος θα εγγυηθεί τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος της Ράφας όταν ανοίξει το Σαββατοκύριακο. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάποια ανησυχία για την απόφαση των Αιγυπτίων να ανοίξουν σε μόνιμη βάση το συνοριακό πέρασμα με τη νότια Λωρίδα της Γάζας
για τη διέλευση περισσότερων ανθρώπων, αλλά πρόσθεσε ότι οι Αιγύπτιοι γνωρίζουν καλά την κατάσταση και την ανάγκη να σταματήσει το λαθρεμπόριο των όπλων από τη Γάζα.

"Στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ικανοποιούνται οι ανθρωπιστικές ανάγκες του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, αλλά οι προσπάθειες αυτές πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι θα σταματήσει η μεταφορά όπλων και άλλων υλικών και η οικονομική στήριξη στην τρομοκρατία", είπε ο Τόνερ στους δημοσιογράφους.

"Πιστεύουμε ότι (οι Αιγύπτιοι) γνωρίζουν καλά την κατάσταση και ότι είναι ικανοί να προσφέρουν αυτό το είδος της ασφάλειας", πρόσθεσε.

Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας ήταν ήδη ανοιχτό πέντε ημέρες την εβδομάδα, αλλά η διέλευση επιτρεπόταν μόνο σε φοιτητές, κατόχους ξένων διαβατηρίων και ασθενείς σε "πολύ περιορισμένη βάση".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε χθες ικανοποίηση για την απόφαση αυτή σε ανακοίνωσή της δηλώνοντας έτοιμη να ενεργοποιήσει εκ νέου την αποστολή των παρατηρητών της στη Ράφα για να διασφαλίσει το ρόλο της τρίτης πλευράς που προβλέπεται στη συμφωνία του 2005. Η ΕΕ ανέφερε ότι πολιτικές διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη με την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο και το Ισραήλ προς την κατεύθυνση αυτή.

Πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι το μέτρο που τίθεται σε ισχύ από τις 28 του μηνός, αφορά ανθρώπους και όχι αγαθά.

Η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Gisha εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την απόφαση αυτή, αλλά θεωρεί ότι η διέλευση θα επιτρέπεται στους Παλαιστίνιους τα ονόματα των οποίων υπάρχουν στο μητρώο του πληθυσμού, το οποίο ελέγχεται από το Ισραήλ", κάτι που αποκλείει τους σχεδόν 5.000 κατοίκους της Γάζας, σύμφωνα με τη διευθύντρια της ΜΚΟ Σάρι Μπάσι.



Μετά την απαγωγή του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάτ Σαλίτ τον Ιούνιο του 2006, "το Ισραήλ εμπόδισε ουσιαστικά τους παρατηρητές να φθάσουν στο πόστο τους στη Ράφα", δήλωσε η αξιωματούχος της ΜΚΟ που κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει τη διέλευση μεταξύ της Γάζας και της Δυτικής Όχθης αν θέλει να έχει λόγο για το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα".

Στο πλαίσιο της ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας του 2005 που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας πρέπει να ελέγχεται από ευρωπαίους παρατηρητές (EUBAM) και το Ισραήλ να διαθέτει στο σημείο αυτό κάμερες παρακολούθησης.

Η Χαμάς έχει απορρίψει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε ισραηλινή εμπλοκή στον έλεγχο του συνόρου και ζήτησε οι ευρωπαίοι παρατηρητές να έχουν τη βάση τους στην Αίγυπτο.
Keywords
Τυχαία Θέματα