Η αποχή θα χαρίσει τη νίκη στην Ισπανία

Η αποχή στις τάξεις των ισπανών εκλογέων, που εμφανίζονται απογοητευμένοι για τις περικοπές των δημοσίων δαπανών και την υψηλή ανεργία, αναμένεται να αποφέρει μεγάλα κέρδη για το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) στις τοπικές εκλογές αυτού του μήνα.

Η ψηφοφορία της 22ας Μαΐου αναμένεται να αποτελέσει μια πρόγευση του τι μέλλει γενέσθαι στις βουλευτικές εκλογές
του 2012 για την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE), που οδεύει στο τέλος της δεύτερης τετραετίας της υπό τη σκιά της χειρότερης οικονομικής ύφεσης του τελευταίου μισού αιώνα και την απειλή της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Θέλω να ψηφίσω, αλλά καμιά από τις επιλογές που έχω δεν μου φαίνεται ελκυστική», είπε η Λέιλα Αμόεδο, 38χρονη δασκάλα στη Σεβίλλη, πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, μιας επαρχίας που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα -- 30%, έναντι του εθνικού μέσου όρου που βρίσκεται στο 21%.

Το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να κερδίσει στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, τη Σεβίλλη, μετά από 12 χρόνια διακυβέρνησής τους από το Σοσιαλιστικό κόμμα, όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις, αποσπώντας από το PSOE και την τελευταία από τις τέσσερις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπου κατοικεί το 14% του πληθυσμού της χώρας της Ιβηρικής.

«Ουδέποτε ψήφισα για το Λαϊκό Κόμμα και δεν θα το κάνω ποτέ, αλλά δεν κλίνω ούτε στο να ψηφίσω τους Σοσιαλιστές ούτε την Ενωμένη Αριστερά», είπε η Αμόεδο, σημειώνοντας τις κατηγορίες ότι οι Σοσιαλιστές κι ένα μικρότερο κόμμα της αριστεράς παρείχαν παράτυπα επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις.

Άλλοι ψηφοφόροι δηλώνουν απηυδισμένοι με τους πολιτικούς γενικά καθώς σκάνδαλα διαφοράς πλήττουν τόσο τους Σοσιαλιστές όσο και το Λαϊκό Κόμμα.

Ο Μανουέλ Τσάβες, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος και τρίτος αναπληρωτής πρωθυπουργός, έχει κατηγορηθεί για προνομιακή ανάθεση κρατικών συμβάσεων, πιο συγκεκριμένα ότι φρόντισε να ανατεθούν έργα σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε μέλη της οικογένειάς του.

Ενώ ο κυβερνήτης της αυτονομίας (επαρχίας) Βαλένθια, ο Φρανσίσκο Καμπς, στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε σε είδος --πανάκριβα κοστούμια-- με αντάλλαγμα τη σύναψη συμβάσεων για την εκτέλεση δημόσιων έργων.

Πάντως οι Σοσιαλιστές αναμένεται να πληγούν περισσότερο από το PP από την αποχή, σύμφωνα με αναλυτές, και ο Καμπς αναμένεται να επανεκλεγεί παρά το ότι το 49% των ψηφοφόρων αποδοκιμάζουν τις επιδόσεις του, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρίας Metroscopia.

«Όποιο κόμμα κι αν κερδίσει θα έχουμε μια από τα ίδια. Οι μεγάλες εταιρίες χρηματοδοτούν τους πολιτικούς και παίρνουν τις αποφάσεις», σχολιάζει ο Ντανιέλ Ίβελ, ένας 30χρονος μουσικός από την Μαδρίτη όπου το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να διατηρήσει τον δήμο. «Αλλάζουν μορφή, αλλά ποτέ περιεχόμενο», προσθέτει.

Την Κυριακή διαδηλωτές που ανήκουν στο κίνημα Αληθινή Δημοκρατία Τώρα κατέλαβαν πλατείες σε πάνω από 50 πόλεις, καλώντας τους ψηφοφόρους να κα
Keywords
Τυχαία Θέματα