Η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να δοθεί από τις αρχές του 2014 και στις αρχές του 2015

Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε δύο στάδια περιέγραψε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως τόνισε,στο τραπέζι βρίσκεται ένα πλαίσιο που λέει ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και αισθητά κάτω από το 110% του ΑΕΠ από το 2022. Ξεκαθάρισε
δε ότι υπάρχει η δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων ότι αν συμβεί κάτι και δεν καταλήξουμε σε αυτό το μονοπάτι, θα παρέχουν μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους.

«Αυτό είναι ένα υπό όρους πλαίσιο: ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να δοθεί από τις αρχές του 2014 και στις αρχές του 2015, με βάση το αποτέλεσμα για το πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και το 2014. Αυτό είναι το πλαίσιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τόμσεν.

Ο Τόμσεν τόνισε πως αν για κάποιο λόγο οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για το ελληνικό χρέος και είναι κάτι που αξιολογούν προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα, τότε το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επανεξετασθεί.

«Όταν μιλάω με επενδυτές, διαπιστώνω ότι το υψηλό χρέος από μόνο του δεν είναι αυτό που τους ανησυχεί. Οι άνθρωποι ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη δέσμευσης εφαρμογής των πολιτικών εκ μέρους της Ελλάδα. Η καλή εφαρμογή κάνει καλό στην ψυχολογία των επενδυτών», είπε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 - 2016 ο Τόμσεν τόνισε πως υπάρχει ακόμη ένα μικρό κενό για το 2015 και το 2016, το οποίο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να καλυφθεί με μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα.

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε, και ασφαλώς ελπίζω ότι δεν υπάρχει κενό για το 2013 και το 2014. Εάν υπάρχει οποιοδήποτε κενό για το 2015 και 2016 τότε οι Έλληνες θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα. Νομίζω ότι όλοι μας θέλουμε να το αποφύγουμε αυτό. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό μέσω των πιο στοχευμένων μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα, την εξοικονόμηση, κ.λπ..», είπε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να τονισθεί πως στην έκθεση του ΔΝΤ τονίζεται αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016 πως οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αρκετές στρατηγικές για να το κλείσουν, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω περαιτέρω μείωση των φοροαπαλλαγών, την επέκταση μέτρων που θα λήξουν π.χ. όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στοχευμένες περικοπές στις τρέχουσες δαπάνες.

Στην έκθεση του ΔΝΤ σημειώνεται πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014, αλλά στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 προβλέπεται χρηματοδοτικό κενό. Για το 2014 το ΔΝΤ τοποθετεί το χρηματοδοτικό κενό στα 4,6 δισ. ευρώ και για το 2015 στα 6,5 δισ. ευρώ.

Θανάσης Κουκάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα