«Η Ελλάδα κάνει οικονομία με ρυθμούς-ρεκόρ»

ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ FINANCIAL TIMES
Άρθρο των Mathias Ohanian και Martin Kaelble δημοσιεύεται στην εφημερίδα Financial Times Deutschland με τίτλο «Η Ελλάδα κάνει οικονομία με ρυθμούς-ρεκόρ» και υπότιτλο «Ο ΟΟΣΑ πιστοποιεί την επιτυχία- Η πιο μεγάλη μείωση ελλείμματος τα τελευταία 25 χρόνια- Το διαρθρωτικό ισοζύγιο σύντομα θα ισοσκελιστεί». Το άρθρο αναφέρεται στις εαρινές προβλέψεις
του ΟΟΣΑ, από τις οποίες προκύπτει ότι η Ελλάδα μείωσε την προηγούμενη χρονιά το προσαρμοσμένο ως προς τις κυκλικές επιδράσεις έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 7,5 μονάδες. Έτσι το έλλειμμα διαμορφώθηκε στις 6,5 μονάδες του ΑΕΠ. «Αυτή η μείωση του ελλείμματος είναι τεράστια. Καμία χώρα δεν ΟΟΣΑ έχει μειώσει κατά τα τελευταία 25 έτη το διαρθρωτικό της έλλειμμα τόσο πολύ μέσα σε ένα χρόνο» δήλωσε χθες στην Financial Times Deutschland ο Eckhard Wurzel, ανώτερος οικονομολόγος του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, το 2012 το διαρθρωτικό ισοζύγιο θα ισοσκελιστεί και το δομικό έλλειμμα θα περιοριστεί στο 1,3%.

Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ διαδεδομένη η άποψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει το πρόβλημα χρέους της, τα στοιχεία δείχνουν μία τελείως διαφορετική εικόνα. «Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή ύφεση της Ελλάδας, η επιτυχία εξυγίανσης της οικονομίας κατά το περασμένο έτος είναι πολύ εντυπωσιακή», δήλωσε ο Rolf Schneider, οικονομολόγος στην ασφαλιστική εταιρεία Allianz.

Παρά τα πολύ αισιόδοξα αυτά στοιχεία, ο νέος δανεισμός αναμένεται να ανέλθει σε 6,5%, γεγονός που οφείλεται στα μειωμένα φορολογικά έσοδα λόγω του πολύ σκληρού προγράμματος λιτότητας. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε το 2010 κατά 4,5%, ενώ η ύφεση κατά το 2011 αναμένεται να φτάσει στο 2,9%. Ακόμα και έτσι όμως η μείωση του γενικού ελλείμματος κατά 5 μονάδες μέσα στο 2010 αποτελεί επίδοση-ρεκόρ για την Ευρωζώνη. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, αναμένεται καθαρή ανάπτυξη 0,6% το 2012. Και οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι εξίσου αισιόδοξες: η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μετά το 2015 και για δέκα χρόνια ανάπτυξη ύψους 2,4% κατ’ έτος. Κίνδυνο για την ανάκαμψη της χώρας μπορεί να αποτελέσει η σφιχτή νομισματική πολιτική από τη μεριά της ΕΚΤ.
Keywords
Τυχαία Θέματα