"Η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο Μηχανισμό"

Να παραμείνει ανοικτή η "ομπρέλα διάσωσης" για την Ελλάδα και "σίγουρα μπορεί να γίνουν αρκετά ακόμη", τονίζει ο πρώην Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτσκι, σε μακρά συνέντευξή του στην ευρείας κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ", συνέντευξη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αναφέρεται στην Ελλάδα.

Απορρίπτοντας και τα τρία σενάρια, αναδιάρθρωση,
επιπλέον δάνεια και έξοδο από το ευρώ, ο πρώην καγκελάριος υποστηρίζει την επέκταση του Μηχανισμού Στήριξης ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτόν η Ελλάδα και παρατηρεί πως θα πρέπει να γίνουν ταχύτατα βήματα από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Νομισματικού Ταμείου, Παγκόσμιας Τράπεζας, για την παράταση του χρόνου πληρωμής των χρεών σε 20 με 25 χρόνια και ακόμη και για μια επιδότηση της μείωσης των επιτοκίων, ώστε οι Έλληνες να μπορέσουν να εξέλθουν από αυτή τη φοβερή πίεση.

Διότι, όπως αναφέρει, ο ίδιος δεν θεωρεί σωστό τα πάντα να ανάγονται σε νέα μέτρα λιτότητας από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, καθώς με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, χωρίς την οποία δεν υπάρχουν φόροι και ως εκ τούτου μια εξυγίανση των δημοσιονομικών και η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να καταστήσει δυνατά για την Ελλάδα επενδυτικά προγράμματα και μια επιστροφή σε "επιθετική" οικονομική πολιτική.

Ο κ. Βρανίτσκι πιστεύει πως δεν μπορεί να απαιτούνται συνεχώς από τους Έλληνες περικοπές επί των περικοπών αλλά θα πρέπει επίσης να τους δοθεί μια προοπτική και εδώ οι ειδικοί θα πρέπει να σκεφτούν πως δεν πρόκειται μόνον για ένα κράτος που είναι χρεοκοπημένο, αλλά για ανθρώπους με ελπίδες για το μέλλον, οι οποίοι δεν θα πρέπει να τιμωρούνται τώρα για μακρόχρονη λανθασμένη πολιτική.

Ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας λάθος να γίνεται λόγος για "κρίση του ευρώ" που είναι "σταθερότερο νόμισμα από ό,τι το αμερικανικό δολάριο και το δεύτερο σημαντικό νόμισμα στον κόσμο", θεωρεί πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα είχε κανένα νόημα, θα σήμαινε μόνον την επιστροφή στη δραχμή, δηλαδή σε ένα ασθενέστερο νόμισμα που θα έπρεπε και πάλι να υποτιμηθεί αμέσως, κάτι που δεν θα ωφελούσε κανέναν.

Και μπορεί, όπως σημειώνει, να μην ήταν επαρκής η εξέταση των κριτηρίων για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και να μην έπρεπε να συμμετάσχει η Ελλάδα σε αυτή, όμως το να ασκείται σήμερα κριτική σε αυτό δεν βοηθά πλέον σε τίποτε.

Ο Αυστριακός πρώην καγκελάριος (στο διάστημα 1986-1997), ο οποίος θεωρείται μεγάλος φίλος της Ελλάδας, διαθέτοντας κατοικία στην Ιεράπετρα της Κρήτης όπου περνά κάθε χρόνο αρκετό καιρό και τελευταία βρέθηκε εκεί για τις γιορτές του Πάσχα, δείχνει στη συνέντευξή του κατανόηση για τις μαζικές διαμαρτυρίες των ανθρώπων στην Ελλάδα.

Οι άνθρωποι αυτοί, όπως σημειώνει, κατανοούν την αναγκαιότητα των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης, τα θεωρούν όμως άδικα, διότι είναι άνισα κατανεμημένα καθώς υπάρχουν επαγγελματικοί κλάδοι με φορολογικά προνόμια και η φοροείσπραξη είναι ελλιπής.

Α
Keywords
Τυχαία Θέματα