Η ευρωζώνη θα δώσει 150 δις στο ΔΝΤ

Με κεφάλαια 150 δισ. ευρώ, μέσω διμερών δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης, θα ενισχυθούν οι πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν την Δευτέρα, στην οποία συμμετείχαν και υπουργοί των «27» κρατών-μελών της ΕΕ. Ωστόσο, αντίθετη στο ενδεχόμενο αυτό εμφανίστηκε εκ νέου η Βρετανία. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι σε αυτούς που συνεισφέρουν στο Ταμείο δεν συμπεριλαμβάνονται οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Πρόθυμες να λάβουν μέρος εμφανίζονται Σουηδία, Δανία, Πολωνία και Τσεχία -αν και ορισμένες θα περάσουν την απόφαση από τα Κοινοβούλιά τους.

Για αυτό το λόγο, ο αρχικός στόχος των 200 δισ. ευρώ «κατεβαίνει» στα 150 δισ. ευρώ, καθώς μόνο το Λονδίνο θα συνεισέφερε περίπου 30,9 δισ. ευρώ.

Επί τάπητος τέθηκε και η εξειδίκευση και η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, ιδιαίτερα για την οριστικοποίηση της νέας συνθήκης για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).

Σχεδόν αμέσως μετά τη λήξη της τρίωρης τηλεδιάσκεψης, έγινε γνωστό πως η Βρετανία αρνήθηκε να δεσμευτεί στο θέμα των διμερών δανείων προς το ΔΝΤ, τα οποία είχαν ως αρχικό στόχο την αύξηση των των κεφαλαίων που «επιστρατεύονται» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη κατά 200 δισ. ευρώ.

Το Λονδίνο αντέτεινε πως επιθυμεί να συζητήσει το ζήτημα «στο πλαίσιο της G20». Πηγές από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν στο Reuters πως η Βρετανία «κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να συνεισφέρει».

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για το ESM, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης/9ης Δεκεμβρίου, της υπογραφής του τελικού κειμένου.

Η εξειδίκευση των αποφάσεων, για την κύρωση και θέση σε ισχύ της συνθήκης αυτής κατά τις συνταγματικές διαδικασίες των κρατών-μελών, περιστράφηκε, σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, γύρω από τη σχέση της νέας συνθήκης για το ESM με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Λαγκάρντ: «Παγκόσμιος κίνδυνος η ευρωπαϊκή κρίση»

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε πως η κρίση στην Ευρωζώνη είναι απειλή για την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας κίνδυνο για την ορμή της ανάκαμψης.

Σε συνέντευξή της κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Νιγηρία, η Κρ.Λαγκάρντ σηεμίωσε ότι «αυτό που συμβαίνει στις προηγμένες οικονομίες, ειδικά στην Ευρώπη, είναι προφανώς μια πηγή ανησυχίας για όλο τον κόσμο σήμερα».

«Λόγω της βαρύτητας της κρίσης και των δυσκολιών με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι, η κρίση θα έχει συνέπειες σε όλες τις οικονομίες του κόσμου» προειδοποίησε η κ. Λαγκάρντ.

«Τεχνικός» ο ρόλος της EKT

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν, επέμεινε στο γεγονός ότι η ΕΚΤ θα περιοριστεί σε έναν τεχνικό ρόλο σε ό,τι αφορά το Ευρ
Keywords
Τυχαία Θέματα