Η γεωργία και η αγροτική παραγωγή μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας

HORST REICHENBACH, Επικεφαλής, Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Την πεποίθηση ότι η ελληνική κρίση βρίσκεται σε σημείο καμπής και πως από την εν εξελίξει προσαρμογή υπάρχουν οφέλη τα οποία θα γίνουν ορατά στο εγγύς μέλλον εξέφρασε σήμερα από το βήμα του Economist ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χόρστ Ράιχενμπαχ.
«Η γεωργία και η αγροτική παραγωγή μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος θα ανανεώσει την Ελλάδα. Γι’ αυτό χρειάζεται ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός», σημείωσε, συνιστώντας ανάμεσα σε άλλα να συνδεθεί ο τομέας της έρευνας με τις πρακτικές ανάγκες.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι τη γεωργία μπορεί να βοηθήσει ο τουρισμός. Παράλληλα, στάθηκε σε θετικά βήματα όπως οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κίνα και τη Ρωσία. Επίσης, χαρακτήρισε ευνοϊκή για την Ελλάδα την ευρωπαϊκή ζήτηση σε φρούτα, λαχανικά, βιολογικά είδη και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αναφερόμενος στα μειονεκτήματα του ελληνικού αγροτικού μοντέλου, έκανε λόγο για χαμηλή παραγωγικότητα του αγροτικού δυναμικού λόγω ελλιπών δομών, σωρείας διοικητικών αδυναμιών κ.α. Ο ίδιος ανέδειξε ως προτεραιότητα τη βελτίωση του συστήματος ελέγχου των πληρωμών, ώστε η Ελλάδα να μην χάνει αξιοποιήσιμους πόρους.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΡΔΑΣ, Υφυπουργός Ανάπτυξης
«Η σημερινή παρακμή της αγροτικής παραγωγής είναι η αποτύπωση της αποτυχίας ενός αναπτυξιακού μοντέλου που βασίστηκε στη μεγέθυνση μέσα από την κατανάλωση με δανεικά», παρατήρησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
«Ακόμη και τα γεωργικά προγράμματα ξοδεύονταν σε αγροτικούς δρόμους χωρίς προστιθέμενη αξία», παρατήρησε, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση αλλάζει το αναπτυξιακό υπόδειγμα από την πλευρά της προσφοράς και της παραγωγής πλούτου.
Ανάμεσα σε άλλα, χαρακτήρισε συγκριτικό πλεονέκτημα την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και σημείωσε ότι αποτελεί ευκαιρία περαιτέρω παραγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας η ανάδειξη της μεσογειακής και δη ελληνικής γαστρονομίας.
Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι σταδιακά μπαίνει φρένο στην ανηφόρα της ακρίβειας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση «έστω κατά 1%» στη λιανική τιμή του φρέσκου γάλακτος.
Στην Ελλάδα αντιστοιχεί το τρίτο υψηλότερο κόστος στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος και το δεύτερο υψηλότερο κόστος στην παραγωγή μαλακών σιτηρών στην Ευρώπη. «Και αυτά τα υψηλά κόστη δεν σημαίνουν την ευημερία των αγροτών, κάθε άλλο», σημείωσε ο κ. Σκορδάς, αναφερόμενος στις στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς.

ΤΑΣΟΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ, Διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων, Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Το «πρασίνισμα» της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ προέκρινε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, της ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Τάσος Χανιώτης, μιλώντας στο σημερινό συνέδριο του Economist για την Αγροτική Ανάπτυξη. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι οι προτεραιότητες της ΚΓΠ προς το 2020 μοιάζουν να δένουν καλά με τις μελλοντικές ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και ειδικότερα με τη στροφή προς την ενίσχυση των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων για την παραγωγή και την προώθηση διατροφικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον, μίλησε για διευρυνόμενη εξάρτηση του γεωργικού τομέα από μακροοικονομικές εξελίξεις που επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη ραγδαία ανάπτυξη κυρίως της Κίνας και της Ινδίας, προκαλώντας επιπτώσεις στις τιμές όλων των πρώτων υλών (από τα λιπάσματα, τα μέταλλα και τα ορυκτά μέχρι τις τιμές της ενέργειας).

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ, Βουλευτής, Τομεάρχης Ανάπτυξης, ΣΥΡΙΖΑ
Για ένα ελπιδοφόρο κύμα επιστροφής πολιτών προς την ύπαιθρο λόγω της οικονομικής κρίσης έκανε λόγο από το βήμα του Economist ο τομεάρχης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος προέτρεψε για τη δημιουργία των νέων θεσμών που θα παίξουν ρόλο στην αγροτική παραγωγή, όπως και για την ενίσχυση των γεωργικών εξαγωγών (σήμερα εξάγεται το 10% της αγροτικής παραγωγής).
Ο κ. Σταθάκης μίλησε για παρακμή της αγροτικής παραγωγής, η οποία σημειώθηκε στο πρόσφατο παρελθόν εν μέσω τεράστιων αλλαγών στην ελληνική ύπαιθρο: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους, στην περίοδο 1996-2008, η αγροτική παραγωγή μειώθηκε».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην παραγωγή προϊόντων (όπως ο καπνός, το βαμβάκι και η ζάχαρη) η οποία συρρικνώθηκε, όπως είπε, λόγω της μείωσης των αντίστοιχων επιδοτήσεων.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η «χρεοκοπία» των αγροτικών συνεταιρισμών δημιούργησε τη μεγάλη ψαλίδα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, συγχρόνως αποδυναμώνοντας τις εξαγωγικές δραστηριότητες.

SIMON SMITS, Υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, Ολλανδία
Οι πιο ανταγωνιστικές αγροτικές περιοχές είναι αυτές που στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις, τόνισε στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist ο Υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Ολλανδίας Simon Smits, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία ανάμεσα στην Ολλανδία και την Ελλάδα με αντικείμενο την παροχή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη του γεωργικού παραγωγικού μοντέλου.
Ο κ. Smits χρησιμοποίησε το παράδειγμα της ολλανδικής γεωργικής παραγωγής, η οποία είναι σαφώς προσανατολισμένη στην εξαγωγική δραστηριότητα, προκειμένου να ενθαρρύνει προς την ίδια κατεύθυνση την Ελλάδα. «Διαθέτετε καλά προϊόντα, με καλή φήμη. Μπορείτε να εστιάσετε στη βιώσιμη οργανική παραγωγή, η οποία αφορά σε μία αγορά με ιδιαίτερη δυναμική ανά την Ευρώπη στη σημερινή συγκυρία», σημείωσε.
Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Smits επισήμανε τη σημασία βασικών τομών στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής, όπως ο εξορθολογισμός της χρήσης γης.
Keywords
Τυχαία Θέματα