Η λύση για την αναθεώρηση του μνημονίου και τη παραμονή της χώρας στην Ευρώπη είναι μια Κυβέρνηση Κεντροαριστεράς

Για την «θεμελιώδη σύγκρουση μεταξύ της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς», την συγκυρία του Μνημονίου, τις εκλογές της 6ης Μαΐου, αλλά και το μέλλον της Ελλάδας εντός της Ευρώπης, μιλάει η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου.
•1. Η θεμελιώδης σύγκρουση είναι πάντα μεταξύ Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς.
Η
συγκυρία του Μνημονίου δεν πρέπει να μας τυφλώνει. Ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο χαράσσεται η πολιτική, παραμένει ο άξονας Δεξιά-Κέντρο-Αριστερά.
Τα κόμματα αλλάζουν, οι χώροι όμως και οι παρατάξεις όχι. Το Κέντρο είναι, πάντα, η απαραίτητη προϋπόθεση για την δόμηση μιας πλειοψηφίας με κοινοβουλευτικά χαρακτηριστικά, εξ ου και η σύγκρουση στις σύγχρονες Δημοκρατίες ήταν και είναι μεταξύ Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς.
Ας θυμηθούμε επίσης ότι η Δεξιά κέρδιζε καθαρά τις εκλογές μόνο όταν κέρδιζε το Κέντρο. Το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική επιτυχημένη προσπάθεια της Κεντροαριστεράς να σπάσει το μονοπώλιο της Δεξιάς διότι εξέφρασε το Κέντρο με το κεφάλι στραμμένο στ' αριστερά.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επιλέγει τον κύριο αντίπαλο του εντός της Κεντροαριστεράς γιατί γνωρίζει ότι αυτή είναι μια διαμάχη από την οποία τελικά μόνη κερδισμένη βγαίνει η Δεξιά.

Σήμερα, με τη χώρα σε βαθειά κρίση και πρώτη επιλογή την επιβίωσή της οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις συναντώνται στο κέντρο ενώ τα άκρα των δύο χώρων συναντώνται φανερά ή κρυφά στην έξοδο από το ευρώ και την Ευρώπη.

Είναι, λοιπόν, θεμελιώδους σημασίας για τη λειτουργία της δημοκρατίας και την πορεία της χώρας, οι όποιες συναινέσεις στην κρίση να μην πολτοποιήσουν το βασικό δίπολο, ώστε να παραμείνουν κατανοητές από τον πολίτη, οι διαφορές πολιτικής που αφορούν την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά ως προς το ρόλο του κράτους, τη λειτουργία της οικονομίας, την εργασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα.
•2. Στις εκλογές της 6/5/2012 ηττήθηκε η Κεντροαριστερά;!

Η μετακίνηση του εκλογικού σώματος την 6/5/2012 είναι προς την Δεξιά! Παρατήρηση: είναι προς την δεξιά γιατί ψηφίστηκε ο Σαμαράς κι όχι η Ντόρα και γιατί αναδείχθηκε η Χρυσή Αυγή σε βάρος του ΛΑΟΣ, ενώ απαραίτητη είναι η επισήμανση του ποσοστού της αποχής στις εκλογές της 6ης Μαίου (35%), μεγάλη μερίδα της οποίας προέρχεται από την Κεντροαριστερά.

Η ελληνική κοινωνία, όσο κι αν αυτό μοιάζει παράδοξο υπό την επήρεια της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδωσε την πλειοψηφία στην Κεντροαριστερά. Στις εκλογές του 2009 η Αριστερά και η Κεντροαριστερά (από το ΠΑΣΟΚ ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πήρε το 58% των ψήφων ενώ στις εκλογές του 2012 πήρε το 48%. Το 2007 είχε 51%. Αντίθετα, Δεξιά και η Κεντροδεξιά (από τη ΝΔ ως την Χρυσή Αυγή) από το 39% του 2009 πήγε στο 46% το 2012. Το 2007 είχε 45% και η Χρυσή Αυγή δεν καταγραφόταν καν.

Η ήττα επήλθε διότι το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε και εν τέλει ανέλαβε, να αντιμετωπίσει μόνο του την δραματική κρίση που παρέδωσε το 2009 η Νέα Δημοκρατία, μέσα σ' ένα περιβάλλον που κυριαρχούνταν από την συντηρητική ευρωπαϊκή δεξιά των Μέρκελ και Σαρκοζί, ομοϊδεατών του κ. Σαμαρά.
Keywords
Τυχαία Θέματα