Η λύση των δύο κρατών να επιτευχθεί

Η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κάλεσε ωστόσο τους Παλαιστίνιους να μιλήσουν με το Ισραήλ για την ίδρυση του κράτους τους παρά να επιζητούν μια αναγνώριση από τον ΟΗΕ.

"Στόχος μου, όπως έθεσα σε ομιλία που παραχώρησα την περασμένη εβδομάδα, είναι ένα εβραϊκό κράτος του Ισραήλ που θα είναι ασφαλές και θα αναγνωρίζεται από τους γείτονές του
και ένα κυρίαρχο κράτος της Παλαιστίνης στο οποίο ο παλαιστινιακός λαός θα μπορεί να καθορίζει ο ίδιος τη μοίρα του και το μέλλον του", σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στη βρετανική πρωτεύουσα.

"Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί", υπογράμμισε.

"Είναι λάθος για τους Παλαιστίνιους να παίρνουν το δρόμο του ΟΗΕ παρά να ακολουθούν το μονοπάτι (που λέει) κάθομαι κάτω και μιλάω με τους Ισραηλινούς", προσέθεσε.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι θα συζητήσει με την Ομάδα των Οκτώ (G8) τρόπους υποστήριξης των κινήσεων που αποσκοπούν στον εκδημοκρατισμό στη Μέση Ανατολή.

"Αύριο θα συζητήσουμε με τους εταίρους μας στη G8 για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν όποιοι από εμάς στην ευρύτερη διεθνή κοινότητα (το επιθυμούν) να υποστηρίξουν με τον καλύτερο τρόπο τα έθνη που κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την οικοδόμηση ενός πλαισίου για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ευημερία των λαών τους", δήλωσε.

Αναφερόμενος στην κρίση στη Λιβύη, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν θα μειωθούν οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

"Συμφωνώ απολύτως ότι με δεδομένη την πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες, ο Καντάφι και το καθεστώς του πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα μειωθούν οι πιέσεις που ασκούμε", σημείωσε.

"Πιστεύω ότι έχουμε αναπτύξει αρκετή ορμή και ότι για όσο καιρό υποστηρίζουμε την πορεία την οποία έχουμε πάρει, στο τέλος θα παραιτηθεί", προσέθεσε, αναφερόμενος στον λίβυο ηγέτη.

"Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προοδεύσουμε ώστε να το επιτύχουμε αυτό, επομένως δεν έχουμε βάλει κάποιο τεχνητό χρονοδιάγραμμα όσον αφορά το πόσο καιρό θα γίνεται αυτό", σημείωσε, παραδεχόμενος ότι "από τη στιγμή που αποκλείεται η προσφυγή σε χερσαία στρατεύματα, αντιμετωπίζονται περιορισμοί που είναι συναφείς με τις αεροπορικές επιχειρήσεις".

"Σε τελευταία ανάλυση, αυτό θα είναι μια αργή, συνεχόμενη διαδικασία", είπε, υπογραμμίζοντας ότι οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί είναι αυτοί που θα πρέπει "να αναλάβουν την ευθύνη" για να οδηγηθεί σε αποχώρηση ο συνταγματάρχης Καντάφι.

"Πιστεύω ότι ενισχύουμε την πίεση (στη λιβυκή κυβέρνηση) και από βρετανικής πλευράς θα επιζητούμε όλες τις προοπτικές ενίσχυσης αυτής της πίεσης", δήλωσε παράλληλα ο Κάμερον.

Στην ίδι
Keywords
Τυχαία Θέματα