Η μέλισσα και τα "θαυματουργά" προϊόντα της

Η γνώση και η χρήση των προϊόντων της μέλισσας ανάγονται στην αρχαία Ελλάδα και αποτελούν αναμφισβήτητα τμήμα παλαιότερων μέσων, που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρακτικής θεραπευτικής. Αν και η μαρτυρία αυτή έχει αμφισβητηθεί από κάποιους στη σύγχρονη εποχή, τα τελευταία χρόνια δεκάδες επιστήμονες διεξάγουν μια σειρά από πειράματα, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τα προϊόντα της μέλισσας είναι επωφελή.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι αναφορές, σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, όπου αποκαλύπτονται οι ευεργετικές
ιδιότητες των προϊόντων της μέλισσας, αλλά και του δηλητηρίου της, που λειτουργεί ευεγερτικά, σε μεγάλο βαθμό, σε περιπτώσεις ρευματοπαθειών- και όχι μόνο.

Εκτός των θετικών επιδράσεων των προϊόντων της μέλισσας, αξίζει να επισημάνουμε ότι με την επικονίαση σε εποχές ανθοφορίας, η μέλισσα συμβάλλει στην ποικιλότητα της φύσης, την προστασία της γης από τη διάβρωση, τη βελτίωση των βοσκοτόπων και γενικότερα την ισορροπία στον πλανήτη. Χωρίς τη μέλισσα, θα ήταν αδύνατο να υπάρχει παραγωγή φρούτων και γονιμοποίηση πολλών φυτών και δέντρων. Έρευνες επισημαίνουν ότι επικείμενη απώλεια της ύπαρξης της μέλισσας θα σήμαινε και το τέλος του πλανήτη.

Η μέλισσα είναι γνωστή σε όλους μας για το μέλι, το οποίο συμβάλλει στη μακροζωία του ανθρώπου. Από τα παλιά χρόνια κατείχε ξεχωριστή θέση στη διατροφή του ανθρώπου, καθώς αρχαία κείμενα, που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών, ανέφεραν ότι το μέλι χρησιμοποιούταν για να ξεπεραστεί η κόπωση των απλών ανθρώπων, ενώ παράλληλα, με ανάμειξή του με το γάλα, ξεκούραζε τον ταλαιπωρημένο οργανισμό.

Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι το μέλι ζωηρεύει το χρώμα του προσώπου, ενώ ο Δημόκριτος και ο Αριστοτέλης πίστευαν ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι παιδαγωγοί της Σπάρτης αποσυρόταν με τους έφηβους στρατιώτες για ένα μήνα στον Ταΰγετο, όπου τρεφόταν αποκλειστικά με μέλι (μήνας του μέλιτος). Το μέλι το γνώριζαν και το χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Χετταίοι, οι Ασσύριοι και οι Αυγύπτιοι. Το είχαν εντάξει στη διατροφή τους και οι περισσότεροι πίστευαν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Σε αιγυπτιακούς πάπυρους, πριν από 3.500 χρόνια, αναφέρεται ότι το μέλι το χρησιμοποιούταν ως θεραπευτικό μέσο.

Το μέλι είναι ένα βιολογικό προϊόν, το οποίο παρασκευάζουν οι μέλισσες από τη γύρη των φυτών. Είναι φυσική τροφή που επιδέχεται κάποια επεξεργασία και αποτελείται από πολλά συστατικά, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 180. Στην Ελλάδα, που ακόμη η τεχνογνωσία για το μέλι δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, σε μεγάλο ποσοστό το μέλι δεν επιδέχεται περαιτέρω επεξεργασίας και είναι θεωρητικά αγνό- στο μεγαλύτερο ποσοστό. Τα ζάχαρα του μελιού, τα μεταλλικά στοιχεία, τα λιπαρά, τα αντιβιοτικά, οι βιταμίνες, τα αμινοξέα, τα ένζυμα και άλλα συστατικά συνυπάρχουν στο μέλι και προσδίδουν μοναδικές ιδιότητες.

Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τη ζάχαρη ως γλυκ
Keywords
Τυχαία Θέματα