«Η όπερα είναι η ζωή , οι σκέψεις και η αναπνοή μου»

Η Ελένα Ομπρατσόβα τα έχει ζήσει όλα: μεγάλες συνεργασίες, με σκηνοθέτες διεθνούς φήμης στις καλύτερες σκηνές του κόσμου, έρωτες και φιλίες, αλλά και πολύ διάβασμα, πολλή δουλειά και πολλές θυσίες. Θα έλεγε κανείς ότι η υπερβολή και οι αντιθέσεις-όπως και για κάθε ντίβα παγκοσμίου κλάσεως- χαρακτήρισαν τη ζωή της.

Κι όμως, η Ελένα Ομπρατσόβα απέχει πολύ από την εικόνα μιας υπεροπτικής και κακομαθημένης ντίβας της όπερας.



Μετά το τέλος ενός σεμιναριακού μαθήματος που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ωδείο Αθηνών
καλεσμένη του σκηνοθέτη Βασίλη Αναστασίου, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη ζωή της, την καριέρα της και τα όνειρα της.

Ευγενική, ήρεμη και χαμογελαστή φιγούρα καθόταν στην πλαϊνή έδρα της αίθουσας, ακούγοντας με προσοχή μία κοπέλα που παρουσίαζε την άριά της. Μόνο το υποπόδιο που ξεκούραζε τα πόδια της φανέρωνε την κούραση από το πρόσφατο ταξίδι και τα 72 της χρόνια.

Οι διορθώσεις της, συγκεκριμένες, συνήθως συνοδεύονταν από τη φωνή της, η οποία καλά κρατεί. Ευδιάθετη, ορεξάτη, δεν παρέλειπε να κάνει αστεία και να διηγείται ιστορίες από τις εμπειρίες στην όπερα, αλλά και, όπου χρειαζόταν, να σηκωθεί και να δείξει στις συμμετέχουσες του σεμιναρίου δύο-τρεις πρακτικές συμβουλές .

Η συνέντευξη ξεκίνησε με την δική της ερώτηση για το αν υπάρχουν νεότερα από τον σεισμό στην Ιαπωνία.

«Καημένοι. Σκέφτομαι πόσο δυστυχισμένοι είναι και πόσο ανησυχούν για τα παιδιά και τα εγγόνια τους, με όλη αυτή την κατάσταση στη Φουκουσίμα».

Η Ελένα Ομπρατσόβα αγαπάει πολύ την Ιαπωνία. Ήταν από τις πρώτες χώρες που τραγούδησε με τα μπαλέτα Bolshoi και τη λάτρεψε. Πήγε και με τη Scala του Μιλάνου, και με τη Metropolitan της Νέας Υόρκης και κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα σεμινάρια εκεί.

«Μου έχουν και ένα σπίτι εκεί, όπως στη Μαντάμ Μπατερφλάι", εξομολογείται γελώντας.

Δεν κρύβει ότι ο στόχος της είναι να βοηθάει τους νέους τραγουδιστές. «Εγώ δούλεψα με όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες, μαέστρους, με μεγάλες ορχήστρες στα σημαντικότερα θέατρα και θέλω όλα αυτά που έχω αποκομίσει, όλες τις εμπειρίες μου και όλα όσα ξέρω, να τα αφήσω στους νέους».'Αλλωστε, θεωρεί ότι το πραγματικό πανεπιστήμιο για την ίδια ήταν το να δουλέψει με όλους αυτούς τους ανθρώπους. Franco Zeffirelli, Claudio Abbado, Herbert von Karajan, Luciano Pavarotti, Placido Domingo είναι μόνο μερικοί από αυτούς.

Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι η Ελένα Ομπρατσόβα έφτασε στην κορυφή.

«Έφτασα στο πιο ψηλό επίπεδο στον κόσμο, όσον αφορά το τραγούδι, και για μένα ήταν η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Αλλά, όταν έφτασα στην κορυφή, δεν ήξερα πού είχα φτάσει». «Δε μετανιώνω για τίποτα στο παρελθόν. Είμαι ευτυχισμένη και κυρίως τώρα. Έχω δουλέψει σαν σκυλί, σαν σκλάβα, στη ζωή μου και ο Θεός, που μου έδωσε αυτό το ταλέντο, πιστεύω ότι είναι και εκείνος ευχαριστημένος για τη δουλειά που έχω κάνει".

Η συνταγή, λοιπόν
Keywords
Τυχαία Θέματα