Η ψηφιακή πορεία της Ελλάδας

Η υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση" θα επιφέρει μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη χώρα μας, αυξάνοντας το εγχώριο ΑΕΠ μέχρι 0,5%, μέσα στην επόμενη διετία και δημιουργώντας πάνω από 18.000 θέσεις εργασίας ετησίως, χάρη στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Αυτή την αισιόδοξη εκτίμηση έκανε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) Μιχάλης Αγγελόπουλος, κάνοντας τον απολογισμό του 2010 και αναλύοντας
την πρόοδο της Ψηφιακής Ελλάδας και την επιρροή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο:

- Το χαμηλό κόστος της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια και οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στο τέλος του 2010 να πλησιάσει στο 20%, ενώ το σύνολο των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων ξεπέρασε τις 2 εκατομμύρια συνδέσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 17,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

- Η κινητή ευρυζωνικότητα έχει επίσης διεισδύσει στην ελληνική πραγματικότητα, με έναν στους τέσσερις Έλληνες να έχει πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του κινητού τηλεφώνου ή να χρησιμοποιεί κάρτα κινητού Ίντερνετ που τη συνδέει σε Η/Υ.

- Η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένη. Σχεδόν ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά διαθέτει σύνδεση και ο αριθμός των πολιτών που είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του διαδικτύου, συνεχώς να αυξάνεται. Δύο στους πέντε Έλληνες πολίτες συνδέονται στο διαδίκτυο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

- Η ανάγνωση ηλεκτρονικών περιοδικών και εφημερίδων, η δημιουργία προσωπικών ιστολογίων (blogs), η πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων και βιντεοκλήσεων μέσω διαδικτύου, καθώς και η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η ακρόαση ραδιοφώνου μέσω διαδικτύου, αποκτούν συνεχώς αυξανόμενο κοινό.

- Το 2010, το 13% των Ελλήνων χρηστών πραγματοποίησε τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου - ποσοστό που φτάνει το 33,8% για την ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών, ενώ το 29,5% χρησιμοποίησε τις υπάρχουσες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για επικοινωνία ή συναλλαγές με φορείς του Δημοσίου.

- Παρόλο, όμως, που η ευρυζωνικότητα έχει μπει στη ζωή των Ελλήνων, το χάσμα της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς τη διείσδυση του διαδικτύου και τη διεξαγωγή των ανωτέρω δραστηριοτήτων, συνεχίζει να υφίσταται. Ωστόσο, η απόσταση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αποκλίσεις στις ηλικιακές ομάδες άνω των 35 ετών, καθώς οι νεότερες ηλικίες δεν υστερούν σε καμία παράμετρο ψηφιακού αλφαβητισμού έναντι των Ευρωπαίων συνομηλίκων τους. Ως εκ τούτου, θεωρείται θέμα χρόνου για να επέλθει η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο συγκεκριμένο τομέα.

- Παρατηρείται, όμως, υστέρηση σε "ψηφιακές επιδόσεις" του πληθυσμού των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών έναντι των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων, γεγονός που αποτελε
Keywords
Τυχαία Θέματα