"Η Συρία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις"

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, καταδίκασε την κυβέρνηση της Συρίας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τις διαδηλώσεις στη χώρα με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της. Μιλώντας μετά τη σύνοδο του Λονδίνου με αντικείμενο τη Λιβύη η Κλίντον είπε ότι στο περιθώριο των συνομιλιών είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αξιωματούχους άλλων χωρών και να συζητήσει "διάφορα
θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της Συρίας".

"Εξέφρασα την ισχυρή καταδίκη μας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τη συριακή κυβέρνηση, και ιδίως τη βία και τους φόνους πολιτών στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας", πρόσθεσε.

Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, πρέπει να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ελπίδες του λαού του. "Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Άσαντ βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Ισχυρίζεται ότι είναι μεταρρυθμιστής εδώ και μία δεκαετία αλλά δεν έχει κάνει ουσιαστικά πρόοδο σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τον καλούμε να (...) ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις επιδιώξεις του συριακού λαού", είπε ο Τόνερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

"Φόρεσε το μανδύα της μεταρρύθμισης και εφάρμοσε ορισμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις αλλά στον πολιτικό τομέα πρέπει ειλικρινά να κάνει μεγαλύτερη πρόοδο, ουσιαστική πρόοδο", πρόσθεσε.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση της συριακής κυβέρνησης, ο Τόνερ απάντησε: "Ειλικρινά, είναι ασαφές το τι συνέβη".

Την ίδια έκκληση για πολιτικές μεταρρυθμίσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, κρίνοντας ότι δεν είναι τώρα η ώρα για επιβολή κυρώσεων στη Συρία ή για παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών. "Ζητούμε μεταρρυθμίσεις και διάλογο", είπε ο Ζιπέ, που βρισκόταν επίσης στο Λονδίνο για να συζητήσει το θέμα της Λιβύης. "Δεν είμαστε σε στάδιο να εξετάσουμε την επιβολή κυρώσεων ή απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", είπε.
Keywords
Τυχαία Θέματα