Ιράν και Αίγυπτος θα αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε σήμερα ότι είναι «αισιόδοξος» για την εξομάλυνση των διμερών διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με την Αίγυπτο το προσεχές διάστημα, παρά την απέλαση από το Κάιρο ιρανού διπλωμάτη ο οποίος κατηγορήθηκε για κατασκοπεία.

«Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες», δήλωσε ο κ. Σαλεχί σε μια διάσκεψη για την «ισλαμική αφύπνιση» στον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης.

«Η βούληση
των δυο χωρών είναι να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις, αλλά τίθενται περιορισμοί από την πλευρά αιγυπτίων αξιωματούχων», πρόσθεσε.

Το Κάιρο και η Τεχεράνη έχουν αρχίσει να εξετάζουν, μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, την πιθανότητα αποκατάστασης των διμερών διπλωματικών σχέσεων που είχαν διακοπεί το 1980, μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν το 1979 και την αναγνώριση του Ισραήλ από την Αίγυπτο στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας ειρήνης την ίδια χρονιά.

«Ελπίζουμε ότι τους προσεχείς μήνες, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο, οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές για την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και στο Κάιρο», πρόσθεσε ο Σαλεχί.

«Αυτό μπορεί να γίνει ταχύτερα εάν οι περιορισμοί αρθούν (. . .) Η αποκατάσταση των σχέσεών μας θα βοηθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν την απέλαση από την Αίγυπτο ενός διπλωμάτη ο οποίος θεωρείτο ύποπτος για κατασκοπεία. Ο διπλωμάτης επέστρεψε στο Ιράν.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Σαλεχί δήλωσε την Δευτέρα ότι η υπόθεση αυτή οφείλεται σε «παρεξήγηση».

Περίπου πενήντα «διανοούμενοι, θρησκευτικοί αξιωματούχοι και αιγύπτιοι επαναστατημένοι νέοι», σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA, έφθασαν εξ άλλου το απόγευμα της Δευτέρας στο Ιράν μετά από πρόσκληση της Τεχεράνης.

Πρόκειται να λάβουν μέρος σε αυτή τη «διεθνή διάσκεψη για την ισλαμική αφύπνιση», στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν διανοούμενοι από περίπου 20 ισλαμικές χώρες.
Keywords
Τυχαία Θέματα