Και ο Σίλβιο σε ψήφο εμπιστοσύνης

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις και στην Ιταλία καθώς η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τελεί υπό την τριπλή πίεση των Βρυξελλών, των κυβερνητικών εταίρων της Λέγκας του Βορρά και των εσωκομματικών «ανταρτών» αναφορικά με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Δυο βουλευτές αποφάσισαν σήμερα το απόγευμα να εγκαταλείψουν το κόμμα «Λαός της Ελευθερίας» του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πρόκειται για τους Αλέσιο Μποντσιάνι και Ίντα Ντ' Ιπόλιτο Βιτάλε, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι προσχωρούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κεντρώου χριστιανοδημοκρατικού
κόμματος Udc.

Στο μεταξύ, ένας άλλος βουλευτής της συμπολίτευσης, ο Πίπο Τζάνι, έκανε γνωστό ότι «αν δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές και αναδιατυπώσεις δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη».

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνεται μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής με την οποία --από τις σελίδες της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα-- έξι κεντροδεξιοί βουλευτές ζήτησαν σήμερα από τον μεγιστάνα-πρωθυπουργό την σύσταση νέας
κυβέρνησης η οποία θα μπορέσει να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχει υποδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μπερλουσκόνι επιμένει ότι πρόκειται να καταφέρει να «περάσει» το σύνολο των μεταρρυθμίσεων από την βουλή και την γερουσία χάρη στην ψήφο εμπιστοσύνης με την οποία τις συνέδεσε. Ο γραμματέας του μπερλουσκονικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, τόνισε, αναφερόμενος σε αυτό, ότι «η παρούσα κυβέρνηση θεωρεί ότι διαθέτει την αναγκαία κοινοβουλευτική υποστήριξη για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο της μέχρι το 2013. Διαφορετικά η μόνη εναλλακτική είναι οι εκλογές».

Όλο και περισσότεροι παρατηρητές, διερωτώνται, αν τελικά, ο Μπερλουσκόνι θα καταφέρει να εξασφαλίσει, στην βουλή, την αναγκαία πλειοψηφία 316 ψήφων για την έγκριση του πακέτου περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων. Στους σκεπτικιστές
συγκαταλέγεται ο πρόεδρος της βουλής, Τζανφράνκο Φίνι (επικεφαλής και του κόμματος Μέλλον και Ελευθερία) που δηλώνει ότι «η κυβέρνηση έχει εμφανώς εξασθενίσει. Δεν νομίζω ότι μπορεί πλέον να τραβήξει μπροστά».

Οι πολιτικές αναταραχές στην Ιταλία ξεκίνησαν από νωρίς το μεσημέρι

Σήμερα τρεις διαφωνούντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «Λαός της Ελευθερίας» και τρεις ακόμα που έχουν αποσκιρτήσει από το κόμμα ζητούν με επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στον τύπο την άμεση προκήρυξη εκλογών «προκειμένου να εφαρμόσει την ατζέντα των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν με τους ευρωπαίους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ταυτόχρονα και ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι (ο σημαντικότερος από τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού) κάλεσε εμμέσως τον ιταλό πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές δηλώνοντας ότι «η επιλογή μιας νέας κυβέρνησης είναι προτιμότερη από μια κυβέρνηση τεχνοκρατών».

Την ιδέα μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» με τη συμμετοχή τεχνοκρατών φαίνεται να απορρίπτει και ο Μπερλουσκόνι ο οποίος όμως πιέζεται από τους ευρωπα
Keywords
Τυχαία Θέματα