Κατηγορηματικές διαψεύσεις των σεναρίων αναδιάρθρωσης

Κατηγορηματικό όχι λέει για άλλη μία φορά η κυβέρνηση στα σενάρια αναδιάρθρωσης, ενώ την ίδια ώρα στην τελική ευθεία μπαίνουν οι βασικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να κινηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς η οικονομία και να αντιστραφεί το δυσμενές κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Πολλές και διαφορετικές φωνές ακούγονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για το θέμα της αναδιάρθρωσης.

Ήδη
τις αρνητικές συνέπειες στο ασφαλιστικό και τραπεζικό σύστημα από μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση, επισημαίνουν με δηλώσεις τους στον κυριακάτικο Τύπο ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και οι υπουργοί Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το κούρεμα του χρέους θα οδηγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες στα «τάρταρα» και θα χρειαστεί όσο ποσό κουρέψουμε να το αναπληρώσουμε εκδίδοντας καινούριο χρέος», τόνισε ο Φίλιππος Σαχινίδης στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Για τις αποκρατικοποιήσεις ο κ.Σαχινίδης τονίζει πως πρέπει να γίνουν στοχευμένα και με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, και όχι να προτάσσεται μία στείρα άρνηση που αναπαράγει πρότυπα του παρελθόντος.

«Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης χρέους. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αρνητική και για την Ευρωζώνη αλλά και για την Ελληνική Οικονομία», επισημαίνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδής.

«Η επίσημη και απόλυτη διαβεβαίωση από την Ε.Ε την ΕΚΤκαι το ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δανειακές της ανάγκες όσο χρόνο απαιτηθεί. Η διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι τίποτε δεν πρόκειται να θίξει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο «Βήμα της Κυριακής».

Το ταχύτερο δυνατόν να αντιστρέψουμε την κατάσταση, γιατί όσο πλανάται αυτή η δυσπιστία τα προβλήματα θα είναι ίδια, τόνισε σήμερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση στην Κέρκυρα, και τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών.

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας, Pimco Μοχάμεντ Ελ Εριάν, με συνέντευξη του στην «Καθημερινή», επιμένει ότι η αναδιάρθρωση είναι αναγκαία.

«Όσο περισσότερο καθυστερεί η αναδιάρθρωση τόσο πιο ανεξέλεγκτα θα κινούνται οι αγορές για τα ελληνικά ομόλογα, και θα αυξάνεται ο κίνδυνος για μεγαλύτερες παράπλευρες απώλειες», τονίζει ο Έλ Εριάν επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αναδιάρθρωση από μόνη της δεν αρκεί αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα.

Κρίσιμες οι επόμενες δυο εβδομάδες
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα κρίσιμο 15νθήμερο καθώς:

* τη Δευτέρα 2 Μαΐου θα ανακοινώσει το 3ετές πλάνο κατά της φοροδιαφυγής
* την Τετάρτη 4 Μαΐου αναμένεται στη χώρα μας το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας
* την Δευτέρα 9 Μαΐου στην χώρα μας θα βρεθούν οι επικεφαλής της τρόικας ενώ
* την Παρασκευή 13 Μαΐου σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012 -201
Keywords
Τυχαία Θέματα