Κατηγορούν το Ιράν για παρέμβαση

Μια "ξένη συνωμοσία", που όμως αποτράπηκε, κατήγγειλε ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χάμαντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, την ίδια ώρα που ο επικεφαλής του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου (GCC) δήλωνε ότι οι παρεμβάσεις του σιιτικού Ιράν στις αραβικές χώρες του Κόλπου δεν θα γίνουν ανεκτές.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BNA o Αλ Χαλίφα, μιλώντας σε στρατιώτες, υποστήριξε ότι η συνωμοσία εξυφαινόταν "επί 20 με 30 χρόνια, μέχρι να είναι έτοιμο το έδαφος για ανατρεπτικά σχέδια". Είπε μάλιστα ότι αν η συνωμοσία είχε επιτύχει, θα μπορούσε να επεκταθεί και σε
γειτονικές χώρες.

Στην ομιλία του ο βασιλιάς ευχαρίστησε τους στρατιώτες που έφτασαν στο Μπαχρέιν από γειτονικές χώρες για να καταστείλουν την εξέγερση των σιιτών που ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Η Σαουδική Αραβία έχει στείλει στο Μπαχρέιν περίπου 1000 στρατιώτες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 500 αστυνομικούς και το Κουβέιτ έστειλε ναυτική δύναμη, αλλά δεν διευκρινίστηκε το μέγεθός της. Την πρόθεσή του να στείλει δυνάμεις έχει ήδη ανακοινώσει και το Κατάρ. Όλες αυτές οι χώρες, μαζί με το Ομάν, μετέχουν στο GCC.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, Αμπντουλραχμάν Αλ Ατίγια, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τα στρατεύματα που έστειλαν η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ στο Μπαχρέιν, είπε ότι το GCC "απορρίπτει τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές του υποθέσεις" και υποστήριξε ότι "μεταξύ των χωρών (που παρεμβαίνουν) είναι και το Ιράν".

Το σαουδαραβικό κανάλι Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο αξιωματούχους του Μπαχρέιν, ανέφερε ότι συστήματα τηλεπικοινωνιών έχουν σταλεί από το Ιράν στην αντιπολίτευση του Μπαχρέιν.

Η Τεχεράνη --που υποστηρίζει τους σιίτες στο Ιράκ και το Λίβανο--, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στα Ηνωμένα Έθνη και ζήτησε από τις γειτονικές χώρες να πιέσουν τη Σαουδική Αραβία να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Την Κυριακή το Μπαχρέιν απέλασε τον Ιρανό επιτετραμμένο κατηγορώντας τον για επαφές με αντιπολιτευόμενες οργανώσεις. Την περασμένη εβδομάδα είχε ζητηθεί από τον πρέσβη του Ιράν να φύγει από τη χώρα και σε απάντηση η Τεχεράνη απέλασε έναν διπλωμάτη του Μπαχρέιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα