"Κλείνει" το "ψαλίδισμα"

Σε τακτική υποχώρηση υποχρεώνεται η κυβέρνηση, περιορίζοντας δραστικά τις «κόκκινες» γραμμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το περιεχόμενο του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ενώ ανησυχία προκαλεί η πληροφορία για ένταξη και φορολογικών μέτρων στο πακέτο των περικοπών, υπό το μανδύα της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Οι κυβερνητικές «κόκκινες» γραμμές έχουν υποχωρήσει στην «προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων» και στον «πυρήνα του κοινωνικού κράτους», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις,
αφήνοντας ανοιχτά όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, για οριζόντιες επώδυνες παρεμβάσεις.

Μέχρι χθες το βράδυ παρέμενε η εκκρεμότητα με τα περίπου 3,5 δισ. ευρώ που λείπουν από το πακέτο των περικοπών, συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ, και στελέχη του ΥΠΟΙΚ εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι το πακέτο θα ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και το βράδυ ενδέχεται να παραδοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ αύριο θα παραδοθεί στην ηγεσία της τρόικας, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Πιέσεις για μειώσεις

Παρά τις διαβεβαιώσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο των περικοπών έχει κολλήσει στα 8 δισ. ευρώ, και απομένει η εξεύρεση επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ, για την κάλυψη των οποίων θα απαιτηθεί η ακύρωση «κόκκινων» γραμμών, αλλά ενδεχομένως και «φορολογικές εκπλήξεις».

Σε ό,τι αφορά την υποχώρηση της κυβέρνησης από αρχικές θέσεις, οι επίμονες ερωτήσεις του κλιμακίου της τρόικας, κατά τη χθεσινή τους επίσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την εξέλιξη του ύψους της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο τομέα προκάλεσαν ανησυχία για την άσκηση πιέσεων προκειμένου να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και για νέες μειώσεις.

Με το β' μνημόνιο, η υποχρέωση της Ελλάδας ήταν να συνεχιστεί η πορεία μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, με την αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, αλλά και επιπλέον την έξοδο σε εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων, εντός του 2012. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα «παγώσει» το θέμα της εφεδρείας για φέτος, αλλά τα μηνύματα που λαμβάνει δείχνουν ότι οι ελεγκτές θα επιμείνουν. Παράλληλα φοβούνται ότι αν η τρόικα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, θα ζητήσει την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για το 2012.

Παράθυρο οριζόντιων μειώσεων σε μισθούς

Επίσης, κυβερνητικά στελέχη ανησυχούν για την αντίδραση της τρόικας όταν διαπιστώσει ότι από το πακέτο των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ, για τη διετία 2013-2014 απουσιάζουν μέτρα μείωσης της μισθολογικής δαπάνης.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορούν να αποκλειστούν και οι οριζόντιες μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όπως σχεδόν αποφασίστηκε για τις συντάξεις άνω των 2.200 ευρώ. Ηδη για τους δημοσίους υπαλλήλους το β' μνημόνιο προβλέπει επανεξέταση των μισθολογικών ωριμάνσεων, που επίσης δεν έγινε, αλλά και μειώσεις των αποδοχών στις ΔΕΚΟ, με την επέκταση σε αυτές και του ενιαίου μισθολογίου.

Σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση του πακέτου των περικοπών με φο
Keywords
Τυχαία Θέματα