"Κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων κατά 55% προβλέπουν οι αγορές

Παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμικούς φορείς της ΕΕ του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου συνεχίζουν να συντηρούν τη σχετική συζήτηση.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times με τίτλο: "Το άλμα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προκαλεί συζήτηση για την αναδιάρθρωση", αναφέρει ότι αυξάνεται η συναίνεση
μεταξύ των αναλυτών των επενδυτικών οίκων ότι πρώτα θα γίνει μία εθελοντική (με τη συμφωνία των πιστωτών) αναδιάρθρωση με κάποιας μορφής επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων.

Η αναδιάρθρωση αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές θα γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα εφέτος, ενώ θα ακολουθήσει μία πλήρης αναδιάρθρωση το 2012 ή το 2013 με "κούρεμα" της αξίας των ομολόγων. Το δημοσίευμα επίσης αναφέρει ότι οι αγορές προβλέπουν ένα "κούρεμα" κατά 55% της αξίας των ελληνικών ομολόγων, με βάση τις τιμές των swaps ανάκτησης κεφαλαίων.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να περιγράψουν μία συντεταγμένη αναδιάρθρωση με μία αξιόπιστη στρατηγική εξόδου, αποφεύγοντας το παράδειγμα της Αργεντινής. Θεωρούν, επίσης, ότι το "κούρεμα" θα γίνει το 2012, επειδή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αυτού η Ελλάδα θα χρειασθεί νέα κεφάλαια, και ότι αυτό θα συνδυασθεί με νέα δάνεια από τη διεθνή κοινότητα, προστατεύοντας έτσι τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων από δραματική μείωση της αξίας των τίτλων τους.

Ένα άλλο δημοσίευμα των Financial Times, με τίτλο: "Η Αθήνα και η Λισαβόνα χρειάζονται περισσότερο χρόνο", αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Μπιλ Ρόουντς, πρώην αντιπρόεδρου του ομίλου Citigroup, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, διαφορετικά θα είναι αναπόφευκτη μία αναδιάρθρωση κατά το πρότυπο των ομολόγων Μπρέιντι.

"Πολλοί στην αγορά θεωρούν ότι αυτό είναι αναπόφευκτο. Εξακολουθώ να θεωρώ ότι υπάρχει μία ευκαιρία, εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά ο χρόνος τελειώνει", δήλωσε στους Financial Times ο κ. Ρόουντς που έχει μακρά εμπειρία από την αναδιάρθρωση του χρέους στις χώρες της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του '80 και της Κορέας το 1997. "Νομίζω ότι πρέπει να ανταμειφθούν οι Κυβερνήσεις που εφαρμόζουν προγράμματα αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής και οι Έλληνες κάνουν μία μεγάλη προσπάθεια, αν και δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε αποκρατικοποιήσεις και πρέπει να το κάνουν", είπε ο κ. Ρόουντς, προσθέτοντας ότι "πρέπει να τους δοθεί περισσότερος χρόνος, επειδή με τις τρέχουσες περιόδους αποπληρωμής και τα τρέχοντα επιτόκια είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν". Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάπτυξη, κατά τον κ. Ρόουντς.

"Η ανάπτυξη είναι η στρατηγική εξόδου. Κάθε πρόγραμμα που προτείνεται πρέπει να οδηγεί στην ανάπτυξη. Μόνη η αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα έχει αποτέλεσμα".
Keywords
Τυχαία Θέματα