Με το μυαλό στο δύσκολο «αύριο»

Την τελευταία διυπουργική σύσκεψη της χρονιάς συγκαλεί αύριο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία πολλών υπουργών και γενικών γραμματέων με θέμα τις κυβερνητικές προτεραιότητες ενόψει του Eurogroup του Ιανουαρίου αλλά και της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το πρόγραμμα δράσεων και προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι πυκνό το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

Η κυβέρνηση
έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ώστε να κλείσει τις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Οι τρεις βασικές προτεραιότητες είναι η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η ρύθμιση για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των επιστροφών φόρου.

Για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, προαπαιτούμενο θεωρείται η θέσπιση οροφής στις δαπάνες κάθε κυβερνητικού τομέα, ενώ για τα επόμενα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για το προσωπικό των υπουργείων, να έχει καθορίσει τις θέσεις που πλεονάζουν, αλλά και να θέσει τριμηνιαίους στόχους υποχρεωτικών εξόδων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014.

*****

«Αισιόδοξη» για την οικονομία της ευρωζώνης το 2013 δηλώνει η Κριστίν Λανγκάρντ, σε συνέντευξή της στην γερμανική «Die Zeit». Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ λόγω και της βελτίωσης της οικονομικής συγκυρίας παγκοσμίως.

«Πιστεύουμε ότι θα ενταθεί η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας. Από την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες έρχονται θετικότερα αναπτυξιακά μηνύματα» υποστηρίζει, διευκρινίζοντας ότι προϋπόθεση για τη «στροφή» είναι να εφαρμόσει η Ευρώπη τα κατάλληλα πολιτικά μέτρα.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους» επισημαίνει, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχαν ενδεχόμενα φιλόδοξα μέτρα λιτότητας στη Γερμανία. «Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες χώρες στην εκτέλεση του σταθεροποιητικού της προγράμματος» αναφέρει, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα αντιμετωπιστούν τα αντιαναπτυξιακά φαινόμενα που προκύπτουν από τα μέτρα λιτότητας στις χώρες της κρίσης.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η αναφορά αυτή παραπέμπει στην φημολογία που θέλει το Βερολίνο να ετοιμάζει πακέτο λιτότητας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργεί, ενώ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκρότησης της τραπεζικής ένωσης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν κρύβει ότι πολλές φορές είναι δύσκολη η δραστηριοποίηση του ΔΝΤ στην Ευρώπη. «Ήταν μια πρόκληση, καθώς πρέπει να ενεργούμε από κοινού με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να αναζητούμε συναινέσεις» λέει, σημειώνοντας ότι στο μέλλον «δεν θα είναι απαραίτητο να δραστηριοποιείται οικονομικά το ΔΝΤ σε όλες τις περιπτώσεις». Θα υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το ΔΝΤ θα επικεντρώνει τη δραστηριότητα του στην εποπτεία των προγραμμάτων προσαρμογής, διευκρινίζει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Τέλος, χαρακτηρίζει «φιλική» τη σχέση της με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά τις διαφωνίες τους στο ζήτημα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. «Είναι φίλος ο κ. Σόιμπλε» δηλώνει, προσθέτοντας: «Δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα τα σημεία, αλλά τον σέβομαι».

***

«Σώσαμε την Ιταλία από την καταστροφή», γράφει ο απερχόμενος τεχνοκράτης Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι στο προφίλ, που μόλις δημιούργησε στο Twitter, και προσθέτει: «Τώρα πρέπει να ανανεώσουμε την πολιτική. Το να παραπονιόμαστε συνεχώς δεν έχει νόημα, να προσφέρουμε την συμβολή μας "ναι". Ας ξεκινήσουμε την άνοδο, λοιπόν, προς τον στίβο της πολιτικής».

Ο Μάριο Μόντι επικοινώνησε την Τρίτη τηλεφωνικά για την ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων ευχών με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στον οποίο εξέφρασε «ευγνωμοσύνη για τον υψηλό ρόλο ηθικής και θεσμικής καθοδήγησης» που συνέχισε να διαδραματίζει και κατά τη διάρκεια του απερχόμενου έτους.
Keywords
Τυχαία Θέματα