«Μόλις τελείωσε με επιτυχία ένας μαραθώνιος και τώρα ξεκινά ο επόμενος»

«Η επόμενη ημέρα έχει ξεκινήσει, δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χαλάρωση», ειπε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Μόλις τελείωσε με επιτυχία ένας μαραθώνιος και τώρα ξεκινά ο επόμενος» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «μεγάλο ζητούμενο είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι το χρέος
της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ αν οι τράπεζες της χώρας ανακεφαλαιοποιούνταν απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

«Περνάμε στη φάση της απενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας, γιατί χωρίς επενδύσεις στη χώρα δεν θα έρθει ποτέ η ανάπτυξη» σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα αποτελέσματα του Eurogroup, λέγοντας ότι στα παρασκήνια της Συνόδου υπήρξαν θετικά σχόλια για τις θυσίες και τις προσπάθειες των Ελλήνων.

«Αντιλαμβάνονται ότι η επιτυχία για την Ελλάδα ταυτόχρονα γίνεται επιτυχία για την Ευρώπη» σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η παραμονή της χώρας στο Ευρώ είναι πλέον βέβαιη, κάτι το οποίο ουσιαστικά επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή: «μόλις το προλάβαμε» ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε.

Σχετικά με τα χρήματα της δόσης που θα έρθουν στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η χώρα αποκτά μια μεγάλη ευκαιρία που πλέον είναι στο χέρι της να αξιοποιήσει.

«Για άλλους η δόση θα φέρει ανακούφιση άμεσα, για άλλους αργότερα, για άλλους απλά θα αλλάξει την ψυχολογία. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπήρχε αυτή η εξέλιξη δύσκολα θα μπορούσαμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία» εξήγησε

Ο κ. Σαμαράς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της Συρίας, λέγοντας ότι οι μέρες του καθεστώτος Ασαντ είναι πλέον μετρημένες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην χριστιανική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της παράνομων μεταναστών, λέγοντας ότι πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Σαμαράς είπε ότι μόλις γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα υπάρξει συνάντηση με τους επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει βελτίωση της ρευστότητας.

«Τα στοιχεία είναι καθαρά και μετρημένα σε σχέση με το πού θα πάνε τα χρήματα. Όποιος θελήσει να διαβάσει και να μάθει, το κάνει. Καταλαβαίνω την αμηχανία όσων αμφισβητούν τα αποτελέσματα» σημείωσε.

Σε ερώτηση για την ΠΓΔΜ και ένα έγγραφο που κατέθεσε στην Σύνοφο του ΕΛΚ ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας αποτελεί προϋποθεση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Σκοπίων.

«Με άλλα λόγια, η ΕΕ επανέλαβε αυτό που είχε αποφασίσει και το ΝΑΤΟ. Για να ανοίξει η πόρτα της Ευρώπης υπάρχουν δύο κλειδιά. Το ένα το έχουν στα Σκόπια εκείνοι και το άλλο το έχει η Ευρώπη» υπογράμμισε.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ.Μπαλασόπουλου («εμείς θα τους τρομοκρατούμε με την παρουσία μας»), ο κ. Σαμαράς είπε: «οι προνομιούχοι τρομοκρατούν γιατί χάνουν τα προνόμιά τους. Εμείς προχωράμε».

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα μείωνε το χρέος κατά 50 δισ. ευρώ

Το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ αν οι τράπεζες της χώρας ανακεφαλαιοποιούνταν απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), είπε, ακόμη, ο Πρωθυπουργός, εξηγώντας την σημασία που έχει για την Ελλάδα η ολοκλήρωση της τραπεζικής εποπτείας και ενοποίησης των τραπεζών στην ΕΕ.

Απόδειξη της προόδου που έχει σημειωθεί στην ΕΕ είναι για τον πρωθυπουργό και το γεγονός ότι τα ευρωομόλογα και η αμοιβαιοποίηση του χρέους δεν αποτελούν πλέον απαγορευμένα πεδία συζήτησης..

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι αν ολοκληρωθεί η τραπεζική εποπτεία και η ενοποίηση, οι τράπεζες θα μπορούσαν να ανακεφαλαιοποιούνται απευθείας από τον ESM, χωρίς να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι.

«Αυτό ενδιαφέρει πολύ την Ελλάδα γιατί όταν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί σε αυτό το σύστημα, ώστε να μειωθεί κι άλλο το χρέος [...] θα μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ», είπε.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι μια τραπεζική ένωση θα ήταν το πρώτο βήμα για μια πλήρη νομισματική ένωση στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο της τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός είπε οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην ίδρυση ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού, ώστε οι τράπεζες να ελέγχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τρόπο συντονισμένο.

Ο μηχανισμός αυτός θα ανοίξει τον δρόμο για να χωριστούν οι τράπεζες από τα δημοσιονομικά των χωρών και θα είναι πλήρως λειτουργικός από 1η Μαρτίου 2014.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει για την Ελλάδα η δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο μέλλον από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), χωρίς να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι.

Οπως εξήγησε, αν αυτή η ρύθμιση υλοποιηθεί, η Ελλάδα θα μπορέσει να επωφεληθεί από αυτή, μειώνοντας το χρέος της κατά περίπου 50 δισ. ευρώ.

Συνεχίζοντας, ο Α.Σαμαράς ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε να δημιουργηθεί στο μέλλον ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων, κάτι το οποίο επίσης ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και τους Έλληνες καταθέτες.

Συμπλήρωσε ότι εντός του 2013 πρέπει να σχεδιαστεί ο μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από τον τραπεζικό κλάδο και όχι από τα χρήματα των φορολογούμενων.

Σε γενικές γραμμές, εκτίμησε ότι υπήρξε πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής, μετά από αμοιβαίους συμβιβασμούς.

Πρόσθεσε επίσης ότι, κατά τον ίδιο, αποτελεί πρόοδο το γεγονός ότι το θέμα των ευρωομολόγων και της αμοιβαιοποίησης του χρέους δεν αποτελεί πλέον απαγορευμένο πεδίο συζήτησης.

***

Το νέο επιτραπέζιο παιχνίδι «Προσοχή, έρχεται η Τρόικα!»κάνει πάταγο στην Πορτογαλία. Ο ηγέτης προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία ασκώντας όση επιρροή διαθέτει, να φιμώσει τις φωνές των αντιπάλων του και να τοποθετήσει τον πακτωλό των χρημάτων του σε κάποιον φορολογικό παράδεισο πριν από την άφιξη της Τρόικας των πιστωτών. Αυτός είναι ο στόχος του παιχνιδιού.

«Βαρέθηκες να αγοράζουν υποβρύχια με τους φόρους σου; Τώρα ήρθε η σειρά σου! Κι εσύ επίσης μπορείς να οδηγήσεις τη χώρα στη χρεοκοπία!». Με τη φράση αυτή διαφημίζεται το παιχνίδι «Προσοχή, έρχεται η Τρόικα».

Η βασική ιδέα είναι ο παίκτης να αναλάβει τα ηνία μιας φανταστικής χώρας, της «Πορτουγαλανδίας». Ασκώντας την εξουσία πρέπει να επεκτείνει την επιρροή του σε διάφορες ομάδες συμφερόντων και να συγκεντρώσει τα «μεγαευρώ» που τοποθετούνται σε φορολογικούς παραδείσους.

Νικητής αναδεικνύεται ο «ηγέτης» που καταφέρνει να συνάψει τις περισσότερες πολιτικές συμμαχίες, να κερδίσει τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις και να συγκεντρώσει τα περισσότερα χρήματα προτού εμφανιστεί η κάρτα της «Τρόικας»: πρόκειται για τρεις αγριωπούς, μαυροντυμένους άντρες που κρατούν χαρτοφύλακες με τα αρχικά ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ, δηλαδή των τριών πιστωτών των χωρών της Ευρωζώνης που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια.

«Ο στόχος μας ήταν οι άνθρωποι να ψυχαγωγηθούν με την πραγματικότητα της πορτογαλικής κοινωνίας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ένας από τους δημιουργούς του παιχνιδιού, ο Κάρλος Μεσκίτα. «Είναι ένας τρόπος να τραβήξουμε την προσοχή τους και να τους δείξουμε πώς λειτουργεί πραγματικά η δημοκρατία σήμερα» προσέθεσε.

Οι κάρτες του παιχνιδιού, σχεδιασμένες από τους σκιτσογράφους Βάσκο Γκαργκάλο και Νούνο Σαράιβα, παρουσιάζουν μια δηκτική εικόνα της Πορτογαλίας, των προσωπικοτήτων και των σκανδάλων που σημάδεψαν τη χώρα.

Ο συνδυασμός τους στο παιχνίδι είναι καθοριστικής σημασίας: κάποιος μπορεί να κερδίσει αν πετύχει την κάρτα της Εκκλησίας με το Opus Dei ή να χάσει αν του τύχει η κάρτα με τα «Καλά Κορίτσια», τις ημίγυμνες νεαρές που εξουδετερώνουν τον αντίπαλο «ηγέτη» μέχρι να ολοκληρωθούν οι «εκλογές».

«Έχουμε πολύ θετική ανταπόκριση, οι Ισπανοί θέλουν να αγοράσουν την ιδέα για να την προσαρμόσουν στα δικά τους δεδομένα, ενώ ενδιαφέρονται και οι Ιταλοί» δήλωσε ο Μεσκίτα.

«Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή γεγονότα είναι καθαρά συμπτωματική», καταλήγει με νόημα το διαφημιστικό μήνυμα του παιχνιδιού
Keywords
Τυχαία Θέματα