Μόντι: «Δεν μπορώ να επιτύχω στην πολιτική μου εάν η πολιτική της ΕΕ δεν αλλάξει»

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναγνωρίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ιταλία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και να υπολογίσει ότι υπάρχει ο κίνδυνος η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να πέσει στα χέρια αντιευρωπαϊστών λαϊκιστών, υποστήριξε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» και δημοσιεύεται σήμερα.
Ο Μόντι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από σχεδόν δύο μήνες, είπε ότι ζητεί από τους Ιταλούς
μεγάλες θυσίες. «Το πρόβλημα είναι όμως ότι παρ' όλες αυτές τις θυσίες δεν βλέπουμε παραχωρήσεις από την ΕΕ, όπως για παράδειγμα χαμηλότερα επιτόκια», είπε ο ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Δεν μπορώ να επιτύχω στην πολιτική μου εάν η πολιτική της ΕΕ δεν αλλάξει. Εάν αυτό δεν συμβεί, η Ιταλία – η οποία ήταν πάντοτε μια χώρα που τασσόταν υπέρ της Ευρώπης – θα μπορούσε να πέσει στα χέρια λαϊκιστών», υποστήριξε ο Μόντι.

Η Ιταλία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους από το καλοκαίρι, όταν το κόστος δανεισμού της από τις αγορές πλησίασε τα επίπεδα που ανάγκασαν την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία να ζητήσουν δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Καθώς η χώρα οδεύει σε ύφεση το 2012, κάτι που θα καταστήσει ακόμα δυσκολότερη την τιθάσευση του χρέους, ο Μόντι – ο οποίος συναντάται την Τετάρτη με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο – εφαρμόζει μέτρα με στόχο να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ιταλικής οικονομίας, ενώ επιδιώκει να υπάρξει μια ενιαία αντίδραση της Ένωσης στην κρίση χρέους και μια συντονισμένη αναπτυξιακή πολιτική στην ευρωζώνη.

Η γαλλογερμανική συνεργασία είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της ΕΕ, αλλά οι δύο χώρες δεν μπορούν να βαδίζουν μόνες, είπε ο ιταλός πρωθυπουργός. «Δεν επαρκεί, ειδικά σε μια ΕΕ των 27», δήλωσε.

Αποκάλεσε την παραβίαση των κανόνων που είχαν θεσπιστεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για το έλλειμμα από τη Γαλλία και τη Γερμανία «το χειρότερο λάθος στην ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια» και είπε ότι η έκδοση ευρωομολόγων δεν θα αποτελέσουν κεντρικό ζήτημα στη συζήτηση που θα έχει σήμερα με τη Μέρκελ, ενώ υποστήριξε πως η οικονομική κρίση η οποία πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν οφείλεται στην ίδια, αλλά προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Keywords
Τυχαία Θέματα