Νέος - μόνιμος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών

Η παρούσα κυβέρνηση καλείται από την Τρόικα να επιλέξει το νέο - μόνιμο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών που θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη τα έσοδα του κράτους και την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού. Το θέμα αυτό περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο που ψηφίστηκε πριν 10 ημέρες και ετέθη εκ νέου στις διαπραγματεύσεις που έγιναν προχθές το βράδυ στις Βρυξέλες.

Από την ημέρα που παραιτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας
Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Ι. Καπελέρης δεν έχει αντικατασταθεί με αποτέλεσμα όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου καθημερινά και τρέχοντα θέματα που αφορούν τις εφορίες να μην λύνονται άμεσα.

Από την άλλη, τα έσοδα του προϋπολογισμού τον πρώτο μήνα του 2012 κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται κάποιος που να ασχολείται αποκλειστικά με ένα από τα δύο σημαντικά σκέλη του προϋπολογισμού (τις εισπράξεις του κράτους) και όπου υπάρχουν αποκλείσεις να γίνονται άμεσα διορθωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις.

Όπως αναφέρεται στο ψηφισθέν μνημόνιο, «Έως το τέλος Μαρτίου, θα διορίσουμε ως Γενικό Γραμματέα της διοίκησης εσόδων, ένα άτομο με άψογο επαγγελματική πορεία επιτευγμάτων φορολογικής συμμόρφωσης και σημαντική εμπειρία σε φορολογικά θέματα. Προς στήριξη της ανεξάρτητης λήψης αποφάσεων, θα μεταβιβάσουμε από το υπουργικό στο διοικητικό επίπεδο, μέσω Υπουργικής απόφασης τον έλεγχο των βασικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων την διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, διασφαλίζοντας συγχρόνως ότι οι δραστηριότητες του αρχηγείου φορολογικής διοίκησης θα ελέγχεται εξωτερικά».

Επίσης, η Τρόικα απαιτεί μέχρι το Ιούνιο να υπάρξει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει μία ουσιαστική μεταρρύθμιση με ουδέτερη δημοσιονομική επίπτωση για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να είναι δυνατή η μείωση επιλεγμένων φορολογικών συντελεστών, και την αναδιάρθρωση του φορολογικού βάρος ανάμεσα στις φορολογικές κλίμακες με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Το μεταρρυθμιστικό πακέτο θα περιλαμβάνει: (i) την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία, (ii) την εξάλειψη ορισμένων φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων, (iii) την απλοποίηση του ΦΠΑ και της δομής του φορολογικού συντελεστή ιδιοκτησίας, (iv) μια πιο ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού κεφαλαιακού εισοδήματος, και (v) ένα απλοποιημένο πρόγραμμα φορολόγησης ατομικού και εταιρικού εισοδήματος
Keywords
Τυχαία Θέματα