Ο Αχμαντινετζάντ θέλει να παραμείνει επικεφαλής

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ άνοιξε ένα νέο μέτωπο με τους αντιπάλους του στους κόλπους τους συντηρητικού στρατοπέδου επιμένοντας να διατηρήσει προσωρινά το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πετρελαίου, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του συνταγματικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος θα κρατήσει τη διεύθυνση του υπουργείου Πετρελαίου,
δήλωσε χθες Κυριακή η σύμβουλός του επί των νομικών υποθέσεων Φατεμά Μπονταγκί, αψηφώντας τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου των Φρουρών του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος δεν έχει το δικαίωμα να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη ενός υπουργείου που δεν έχει υπουργό.

Ο Αχμαντινετζάντ είχε ανακοινώσει στις 15 Μαΐου την απόφασή του να αναλάβει προσωρινά το υπουργείο Πετρελαίου μετά την αποπομπή του υπουργού στο πλαίσιο ανασχηματισμού της κυβέρνησης που προβλέπει τη συγχώνευση του υπουργείου Πετρελαίου με το υπουργείο Ενέργειας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε φήμες για την ενδεχόμενη πρόθεση -- η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα έως σήμερα-- του Αχμαντινετζάντ να παραστεί στην προσεχή σύνοδο του ΟΠΕΚ στις 8 Ιουνίου στη Βιέννη, καθώς το Ιράν προεδρεύει φέτος του πετρελαϊκού καρτέλ για πρώτη φορά μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Ορισμένοι αντίπαλοι του Αχμαντινετζάντ αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της απόφασής του που λήφθηκε ενώ η προεδρία είναι σε διένεξη με το θρησκευτικό συντηρητικό ρεύμα.

Το Συμβούλιο των Φρουρών, τον έλεγχο του οποίου έχει το ρεύμα του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, τούς δικαίωσε την Κυριακή.

"Σύμφωνα με αρκετά άρθρα του Συντάγματος ο πρόεδρος δεν μπορεί να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη ενός υπουργείου που δεν έχει υπουργό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργάνου αυτού, Αμπάς Αλί Καντχονταΐ.

"Ο πρόεδρος έχει ήδη ανακοινώσει την ανάγνωσή του ... του Συντάγματος για την εποπτεία των υπουργείων ", απάντησε η Μπονταγκί στο τέλος ενός υπουργικού συμβουλίου.

"Συνεπώς ο πρόεδρος είναι ο προσωρινός υπουργός Πετρελαίου", τόνισε.

Αρκετοί συντηρητικοί αντίπαλοι του Αχμαντινετζάντ επέκριναν το πολιτικό κίνητρο για τον πρόεδρο ότι θέλει να αναλάβει το στρατηγικής σημασίας χαρτοφυλάκιο στη χώρα αυτή που αντλεί το 80% των πόρων της από το πετρέλαιο.

Προέταξαν κινδύνους για σύγκρουση συμφερόντων και εκτίμησαν, σε σχέση με το ενδεχόμενο ταξίδι στη Βιέννη ότι η παρουσία του προέδρου σε μια σύνοδο απλών υπουργών δεν θα φέρει πρόσφορο αποτέλεσμα. Η πολιτική και συνταγματική διένεξη σημειώνεται σε λιγότερο από ένα μήνα μετά τη σύγκρουση του προέδρου με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αναφορικά με την αποπομπή του υπουργού Πληροφοριών Χεϊντάρ Μοσλεχί.

Ο Αχμαντινετζάντ αποσύρθηκε από κάθε πολιτική δραστηριότητα για δέκα ημέρες στα τέλη Απριλίου μετά το βέτο του πνευματικού ηγέτη σε αυτή την αποπομπή.

Τα δύο στρατόπεδα συσχέτισαν το επεισόδιο αυτό με τη βούληση να ελεγχθεί ο μηχανισμός των πληροφοριών πριν από τις βουλευτικές εκλογές του
Keywords
Τυχαία Θέματα