Ο απόηχος της επίσκεψης Χάρπερ στην Αθήνα

Μεγάλη υποστήριξη για την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή πολιτικοοικονομική σκηνή προσέφερε η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Καναδά Στίβεν Χάρπερ στην Αθήνα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καθώς ενίσχυσε το προφίλ της χώρας εν μέσω νευρικών αγορών και δημοσιευμάτων για επικείμενη πτώχευση της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφερε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό
κανάλι του Καναδά CBC: «Ο πρωθυπουργός Χάρπερ δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως η Ελλάδα θα καταφέρει να διαχειριστεί την κρίση του χρέους, που έχει χτυπήσει την οικονομία της παρά τις διαμαρτυρίες και την πολιτική αντιπαράθεση για τα μέτρα λιτότητας».
Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι η ανάλυση του ανταποκριτή του CBC Terry Milewski, ο οποίος μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Παπανδρέου και Χάρπερ στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει: «Αυτή ήταν μια πολύ ευαίσθητη στιγμή της συνάντησης και οποιοδήποτε σημάδι από τον πρωθυπουργό που θα ήταν λιγότερο καθησυχαστικό θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό».

Ο Στίβεν Χάρπερ ήρθε στην Ελλάδα αμέσως μετά τη συνάντηση του G8 στη Ντωβίλ της Γαλλίας, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Η απόφασή του να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ως πρωθυπουργός πλειοψηφίας, εν μέσω "κασσάνδρειων" προβλέψεων για οικονομική καταστροφή, δείχνει πως τοποθετεί τη χώρα στο ύψος που της ανήκει, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προοπτικές και όχι ως παρία των οικονομικών συγκυριών. Ο Καναδός πρωθυπουργός έφερε μαζί του σημαντικούς επιχειρηματίες που συναντήθηκαν με την ηγεσία του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθούν οι επενδύσεις στη χώρα. Κι αυτή η κίνηση υποδηλώνει εμπιστοσύνη στην αγορά της χώρας.

Την ίδια στιγμή τόνισε πως προσβλέπει στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση και υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας το ρόλο της χώρας στην εταιρική σχέση της Ευρώπης. Ο Στίβεν Χάρπερ επίσης τίμησε την ελληνική Ομογένεια του Καναδά, καλώντας στην ομάδα που τον συνόδευε δύο ελληνοκαναδούς πολιτικούς, τον υπουργό Τόνυ Κλέμεντ και τον βουλευτή Κώστα Μενεγάκη, καθώς και την ηγεσία της ελληνικής παροικίας του Καναδά. Η απόφασή του εξάλλου να επισκεφθεί τα Καλάβρυτα, τόπο έναρξης της Επανάστασης του 21 εναντίον του Οθωμανικού ζυγού, αλλά και σημείο του ολοκαυτώματος των 1.000 εφήβων και ανδρών από τη ναζιστική παραφορά, δείχνει ότι μελέτησε την ιστορία της χώρας σε ένα επίπεδο όχι απλώς αρχαιολατρικό, αλλά σύγχρονης ιστορικής πραγματικότητας.

Η επίσκεψη στα ιστορικά Καλάβρυτα και η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των επώνυμων πεσόντων και όχι απλώς του Aγνωστου Στρατιώτη διαφοροποιεί σαφώς τη στάση του Καναδού πρωθυπουργού από άλλους ηγέτες, δείχνοντας το σεβασμό και την ευαισθησία του απέναντι στην ελληνική ιστορία και τις αντιξοότητες που πέρασε ο ελληνικός λαός. Φυσικά, πίσω από τη μελετημένη στάση του Καναδού πρωθυπουργού σε όλα τα επίπεδα κρύβεται ο στενός συνεργάτης του Δημήτρης Σούδας, ένας 32χρονος ομογενής από τ
Keywords
Τυχαία Θέματα