Ο Μπερλουσκόνι ελπίζει για λύση του μεταναστευτικού

Με νέες του δηλώσεις, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι αναφέρθηκε και πάλι στην απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κύματος λαθρομεταναστών από την Βόρειο Αφρική.

"Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης των υπουργών εσωτερικών των χωρών μελών της Ένωσης με απογοήτευσε. Ελπίζω στην θετική δράση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται την Τύνιδα", δήλωσε ο Μαρόνι.

Όπως τονίζει η δημόσια τηλεόραση Ράι, "και ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά από επικοινωνία του με τον υπουργό εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ευρώπη δεν επέδειξε την απαιτούμενη αλληλεγγύη", τονίζοντας όμως παράλληλα ότι "η Ιταλία θα καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της, με τις δυνάμεις της".

Το κύριο σημείο τριβής αφορά το αίτημα της κυβέρνησης της Ρώμης να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα εντός των χωρών της συνθήκης του Σένγκεν οι 25.000 βορειοαφρικανοί μετανάστες στους οποίους οι Ιταλία παραχώρησε εξάμηνη άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η ικανοποίηση του αιτήματος, κρίθηκε "πρώιμη" από την χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες βράδυ με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και σήμερα αναμένεται να ζητήσει με έμφαση από τις αρχές της Τυνησίας να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να μπλοκάρουν τους επίδοξους μετανάστες που συνεχίζουν να επιβιβάζονται σε πλοιάρια.

Οι θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης προβάλλονται και πάλι, επίσης, από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Αντζελίνο Αλφάνο, και Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, σε δυο ξεχωριστές διασκέψεις με τους ευρωπαίους ομολόγους τους, που λαβαίνουν χώρα στο Λουξεμβούργο.

"Αυτή την στιγμή πρέπει να γίνει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός, ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη. Αυτό που εμείς διαπιστώσαμε, και το επαναλαμβάνουμε, είναι η έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στους διάφορους εταίρους", δήλωσε ο ιταλός υπουργός δικαιοσύνης.

Αν πάντως δεν βρεθεί άμεση λύση, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ελπίζει να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία κατά την ιταλογαλλική σύνοδο της 26ης Απριλίου, στη Ρώμη, ή στις 12 Μαΐου, στην έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Keywords
Τυχαία Θέματα