"Ο Χοντορκόφσκι είναι πολιτικός κρατούμενος"

Η ρωσική κυβέρνηση κατήγγειλε σήμερα την απόφαση της Διεθνούς Αμνηστίας να θεωρεί εφεξής τον πρώην δισεκατομμυριούχο διαφωνούντα με το Κρεμλίνο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι "πολιτικό κρατούμενο", ένα 24ωρο αφότου με την ετυμηγορία του εφετείου της Μόσχας διατάχθηκε η παράταση της ποινής κάθειρξης σε βάρος του έως το 2016.

Διεθνής Αμνηστία ατυχώς δεν καταφέρνει να ξεμπλέξει με τις δικές της αντιφάσεις στις δραστηριότητες εκτίμησης που κάνει. Αυτές είναι πολιτικοποιημένες,
μονομερείς", τόνισε μιλώντας στο πρακτορείο Ria Novosti ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών, Κονσταντίν Ντολγκόφ.

Οι Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και Πλάτων Λεμπέντεφ βρίσκονται στη φυλακή ήδη από το τέλος του 2003. Το 2005 καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης, ενώ το 2007 "βάσει νεότερων στοιχείων" διατάχθηκε η ποινή κάθειρξης για τον καθένα να παραταθεί έως το 2017. Χθες Τρίτη, το εφετείο Μόσχας μείωσε τις ποινές κατά ένα έτος. Οι κατηγορίες σε βάρος τους είναι "υπεξαίρεση μεγάλου ποσού δημοσίου χρήματος, 'ξέπλυμα' βρώμικου χρήματος".

Στη Διεθνή Αμνηστία προσέφυγαν φέτος τον μήνα Μάρτιο 45 προσωπικότητες της Ρωσίας, ζητώντας "οι Χοντορκόφσκι (και) Λεμπέντεφ" --οι οποίοι εκτίουν την ποινή σε μεθοριακή φυλακή κοντά στην Κίνα -- "να κηρυχθούν πολιτικοί κρατούμενοι".

Την επομένη ημέρα της δίκης στο εφετείο της Μόσχας σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μόσχα αρκετές ρωσικές εφημερίδες αναφέρονται στην "κατάπτωση του δικαστικού συστήματος", ενώ σημειώνουν επίσης ότι ο εφέτης δικαστής "εκλαμβάνει αγοραπωλησίες ποσοτήτων πετρελαίου, για κλοπές. . . ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας και υπονομεύοντας ακόμα πιο πολύ τη λαϊκή εμπιστοσύνη στη ρωσική Δικαιοσύνη".

Ομως, απ' την άλλη πλευρά, η εφημερίδα Moskovski Komsomolets γράφει ότι, "ο ίδιος ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι είναι υπεύθυνος, γιά το ύψος της ποινής του, αφού στην απολογία του αναφέρθηκε σε 'εγκληματίες περιβεβλημένους την τήβεννο της δικαιοσύνης', με ύφος πειστικό μεν, πλην εντελώς άχρηστο για μία δικαστική αίθουσα".

Τέλος, η Novaia Gazeta υπαινισσόμενη την πρόσφατη επισήμανση του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ότι "η αποφυλάκιση του Χοντορκόφσκι δεν θα προκαλέσει κίνδυνο για τη ρωσική κοινωνία", για τη δίκη στο εφετείο τιτλοφορεί : "Ακίνδυνος. . . αλλά μετά πενταετία!".

Αργά την Τρίτη η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, εξέφρασε για την επικυρωθείσα στο εφετείο καταδίκη του Χοντορκόφσκι "τη βαθιά απογοήτευσή της, μαζί με την προσωπική ταραχή της, που τροφοδοτούν οι επισημάνσεις για σωρεία παρατυπιών στην ακροαματική διαδικασία. Ο Χοντορκόφσκι είναι το κλασσικό παράδειγμα, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην ερμηνεία του νόμου από τα δικαστήρια της Ρωσίας".
Keywords
Τυχαία Θέματα