Ο Κλάους καταφέρεται εναντίον του Συμφώνου

Το "Σύμφωνο γιά το ευρώ" το οποίο υιοθετήθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χρησιμεύει μόνον γιά να περιοριστεί η κυριαρχία των κρατών μελών της 27μελούς ΕΕ, κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ευρωπαίος πολιτικός γνωστός για τον ευρωσκεπτικισμό του.

"Η σύνοδος της 25ης Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, απέφερε μόνον έναν νέο ριζικό περιορισμό στην κυριαρχία των μελών της
Ένωσης", επισήμανε ο πρόεδρος Κλάους με ένα άρθρο του, που δημοσίευσε η τσεχική εφημερίδα Pravo.

"Το σύμφωνο για το ευρώ" που προωθεί οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τον περιορισμό του κρατικού χρέους, τον μετριασμό των μισθών και τη σύγκλιση των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών υιοθετήθηκε τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για ένα σύμφωνο που είναι "ανοικτό" και για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ανήκουν στα 17 της ευρωζώνης.

Η Τσεχία, η Βρετανία, η Σουηδία κι η Ουγγαρία επέλεξαν ήδη να παραμείνουν εκτός της στρατηγικής αυτού του συμφώνου.

"Θα πρέπει να πούμε, τελικά, τι μορφή ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης θέλουμε, ώστε η θέση να είναι σαφής απέναντι σε κάθε μελλοντικό διαπραγματευτή. Θα έπρεπε, κατ' εμέ, να δηλώσουμε ότι δεν επιθυμούμε μία Δημοσιονομική Ευρωπαϊκή Ένωση", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τσεχίας στο ίδιο άρθρο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας, αυτοχαρακτηριζόμενος "ευρωρεαλιστής", ο σημερινός ηγέτης του δεξιού κόμματος με το ακρωνύμιο ODS (που ο σημερινός πρόεδρος της χώρας ίδρυσε στην αρχή της δεκαετίας του '90), προσερχόμενος στη σύνοδο στις Βρυξέλλες, εξέφρασε δημόσια τη λύπη του, επειδή, "τα 17 μέλη της ευρωζώνης διαπραγματεύτηκαν το Σύμφωνο με το ευρώ, χωρίς όμως καθόλου να διαπραγματευτούν, ή έστω να συμβουλευτούν, τα μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη. Είναι πιθανόν ορισμένα κράτη να αποδέχονται παρόμοια στάση, όμως εμείς δεν θέλουμε να την αποδεχθούμε, και γι' αυτόν ειδικά τον λόγο".

Έχει δηλωθεί από τον κ. Νέτσας ότι η Πράγα δεν θα θέσει, από την πλευρά της, ένα χρονικό όριο ένταξης στην ευρωζώνη πριν να εκπνεύσει, μέσα στο 2014, η θητεία --η δεύτερη κατά σειράν-- της υπ' αυτόν κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έως τότε παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στην τσεχική κορώνα.

Η Τσεχία κατέστη μέλος της ΕΕ την πρώτη Μαΐου του 2004.
Keywords
Τυχαία Θέματα