Ο Ντάουνερ έχει αναλάβει να κλείσει το Κυπριακό

Του Κώστα Βενιζέλου

Ο υπόγειος πόλεμος Αναστασιάδη – Ντάουνερ, πήρε ανακωχή μόνο για το δείπνο, που παρέθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη στον Κύπριο Πρόεδρο και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Tο δείπνο, στην παρουσία συζύγων, ήταν «κοινωνικό γεγονός», όμως το παρασκήνιο για το Κυπριακό δεν έχει σταματήσει. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε στη διάρκεια του δείπνου τέθηκαν κάποια ζητήματα, τα οποία αφορούν περισσότερο ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως αυτό των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων, ωστόσο, επί της ουσίας συζήτηση για το Κυπριακό
δεν υπήρξε.

Ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ, σφόδρα ενοχλημένος από την επιστολή Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα, με την οποία τον «κάρφωνε» για τις ενέργειες και μεθοδεύσεις του, στήνει ένα σκηνικό για το Κυπριακό, που περιλαμβάνει μια διαδικασία εξπρές. Η ρήξη του Ντάουνερ με την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι βαθιά και είναι σαφές πως δύσκολη θα είναι η συνύπαρξή του με τον Ν. Αναστασιάδη.

Ο τελευταίος έχει ενημερώσει τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς, την Ε.Ε. ακόμη και τον ίδιο τον Ντάουνερ «πως η εμπιστοσύνη έχει χαθεί». Ωστόσο, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν φαίνεται να διατεθειμένος να παραιτηθεί, εκτός κι εάν αναγκασθεί να πράξει τούτο. Στην κυπριακή πρωτεύουσα εκφράζουν ανησυχία πως εάν δεν αντικατασταθεί τώρα ο Αυστραλός, όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το φθινόπωρο, θα είναι δύσκολο να εγερθεί θέμα μεσολαβητή. Όσοι δε τον γνωρίζουν, εκτιμούν πως θα κινηθεί εκδικητικά προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι σαφές πως οι άλλοτε φίλοι είναι σήμερα δυο ξένοι, που βλέπει ο ένας τον άλλο εχθρικά.

Ο Ντάουνερ παρουσιάσθηκε προσεκτικός κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο νησί, θεωρώντας πως έτσι θα εκτονωθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει. Δεν απέφυγε, ωστόσο, να καρφώσει τον Νίκο Αναστασιάδη δίνοντας τη δική του απάντηση στην επιστολή προς τον Μπαν Κι Μουν: Έκανε δηλώσεις λέγοντας πως το έγγραφο συγκλίσεων του ΟΗΕ, το οποίο ο Κύπριος Πρόεδρος απέκρυψε αρχικά από τους πολιτικούς αρχηγούς, το υπέβαλε ταυτόχρονα σε Αναστασιάδη και Έρογλου, στις 30 Απριλίου.

Ήταν ένα καρφί που ενίσχυσε τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αυτή η κίνηση θεωρήθηκε από το προεδρικό ως εχθρική, η οποία ενίσχυσε την κρίση εμπιστοσύνης προς τον Ντάουνερ.

Τα επόμενα βήματα κρίνονται πολύ σημαντικά καθώς θα καθορισθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που χρονικά τοποθετείται στις 14 Ιουνίου. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ενδέχεται να διοριστεί διαπραγματευτής, θα αξιολογηθεί το έγγραφο του ΟΗΕ ενώ θα αρχίσει η επεξεργασία για τη διαμόρφωση προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτά, τουλάχιστον, έχουν εξαγγελθεί χωρίς να σημαίνει πως θα γίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Λευκωσία έχει διαμηνύσει και προς τους Αμερικανούς, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν, πως για να λυθεί το Κυπριακό, θα πρέπει να εμπλακεί και η Τουρκία. Να είναι, δηλαδή, μέρος των διαπραγματεύσεων η Άγκυρα, η οποία αν και κατοχική δύναμη κρυβόταν όλα αυτά τα χρόνια πίσω από τους Τουρκοκύπριους. Η Τουρκία από την πλευρά της θεωρεί πως η μόνη οδός για εμπλοκή της είναι αυτή της σύγκλησης τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Μια φόρμουλα, η οποία απορρίπτεται από την ελληνική πλευρά, καθώς εξισώνει την Κυπριακή Δημοκρατία με το ψευδοκράτος και την κατοχική δύναμη με την Ελλάδα.

Είναι σαφές σήμερα, πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει κερδίσει χρόνο, επικαλούμενη την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα. Τούτο αναγνωρίσθηκε και από το Συμβούλιο Ασφαλείας, στη διάρκεια της ενημέρωσης που έτυχε από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, την περασμένη Πέμπτη, μέσω τηλεδιάσκεψης. Η ενημέρωση αυτή έγινε λίγο πριν την έναρξη του δείπνου.

Το οριστικό είναι πως το φθινόπωρο θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις και με βάση τους σχεδιασμούς των αγγλοαμερικανών και του Ντάουνερ, η βάση των συζητήσεων θα είναι το έγγραφο συγκλίσεων του ΟΗΕ, της 30ης Απριλίου. Ο Ντάουνερ, ο οποίος έχει αναλάβει να κλείσει το Κυπριακό, επιθυμεί διακαώς να παραμείνει στη θέση του, το ίδιο θέλουν και οι αγγλοαμερικανοί, αν και αναγνωρίζουν πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις της Λευκωσίας για το πρόσωπο του.

real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα