Ο Ντράγκι ξεκινάει...

Aπεριόριστες αγορές ομολόγων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχεδιάζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μario Draghi , σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν στελέχη της ECB, το σχέδιο πιθανόν θα αποκαλείται «Νομισματικές ολοκληρωτικές συναλλαγές».

Συγκεκριμένα, η κεντρική ιδέα είναι οι απεριόριστες αγορές τριετών ομολόγων για τις χώρες του νότου με Αντάλλαγμα από τις χώρες την
τήρηση των δεσμεύσεων στα δημοσιονομικά προγράμματα προσαρμογής. Μάλιστα, η κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να μπορεί να προχωρεί σε πωλήσεις των ομολόγων εφόσον οι χώρες δεν συναντούν τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος.

Η διαρροή αυτών των πληροφοριών – και κυρίως- η λέξη «απεριόριστες» ήταν αρκετή να πυροδοτήσει αγορές 3τών Ομολόγων με άνοδο των τιμών και πτώση των αποδόσεων, τόσο στα Ισπανικά, όσο και στα Ιταλικά ομόλογα. Επίσης,στην άνοδο των τιμών ακολούθησαν και τα ελληνικά ομόλογα ( και το χρηματιστήριο ) με πτώση της απόδοσης στο 21% και των τιμών της δεκαετίας στα 23 – 24.

Η παρέμβαση του Μάριο Draghi ο οποίος είχε ενημερώσει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την ανάγκη παρέμβασης της Εκτ προκειμένου να προστατευθεί η κοινή ευρωπαϊκή ισοτιμία και να ελεγχθούν τα επιτόκια δανεισμού των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ενημέρωσε για τα σχέδια και τους 17 κεντρικούς τραπεζίτες, ωστόσο ο μοναδικός αντιρρησίας ήταν ο Πρόεδρος της Γερμανικής κεντρικής Τράπεζας Bundespank κ. Weidmman ο οποίος έχει δηλώσει την αντίθεση του στις απεριόριστες αγορές ομολόγων.

Πάντως κατά τις ίδιες πηγές δεν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου της ΕΚΤ κ Draghi και του Γερμανού τραπεζίτη, κάτι το οποίο τόνισε στις δηλώσεις του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η καγκελάριος Μέρκελ είναι αντίθετη στην απεριόριστες αγορές ομολόγων λέγοντας ότι πρέπει να είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. (διαβάστε σχετικά εδώ)

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ECB για να «αποστειρώσει» τις συναλλαγές, θα αποσύρει από το σύστημα το ισόποσο χρηματικό ποσό που θα δαπανήσει για τις αγορές ομολόγων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα έχει μηδενική επίδραση στην προσφορά χρήματος. Ουσιαστικά, θα δηλαδή δεν θα τυπώσει χρήμα, καθώς θα αποσύρει χρήματα από την κυκλοφορία. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η αγορά ομολόγων δημιουργεί στο τέλος χρήμα καθώς είτε δίνονται ως εγγυήσεις, είτε κατευθύνονται για μόχλευση.
Keywords
Τυχαία Θέματα