Ο περιορισμός της πυρηνικής ενέργειας ισοδυναμεί με επιτάχυνση της υπερθέρμανσης;

Ο φόβος και η αβεβαιότητα, που γεννήθηκαν μετά το συμβάν στη Φουκουσίμα, εξαπλώνονται ταχύτερα και πιο μακριά από τα ραδιενεργά κατάλοιπα μιας πυρηνικής έκρηξης. Η αρνητική διάθεση των πολιτών στην πυρηνική ενέργεια ενισχύεται σε όλον τον πλανήτη, όπως δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις ακόμη και σε χώρες όπου, παραδοσιακά, ο κόσμος ήταν συμφιλιωμένος με το θέαμα ενός πυρηνικού εργοστασίου σε μικρή, σχετικά, απόσταση από την κατοικία ή τον περίπατό του.

Υπάρχουν, όμως, τα περιθώρια να «βάλουμε στο
ράφι» μια λύση στο ενεργειακό πρόβλημα, της οποίας οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι χαμηλές; Ιδιαίτερα, όταν καταβάλλονται προσπάθειες να πεισθούν άπαντες για τη σημασία που έχει το να μην υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, το 2050;

Το άμεσο, πρακτικό, δίλημμα «πυρηνική ενέργεια ή κάρβουνο» που αντιμετωπίζει σήμερα η Ιαπωνία ανέδειξε ο διευθυντής κλιματικής στρατηγικής και διαβουλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Άρτουρ Ρούνγκε-Μέτσγκερ, την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη. «Αν δεν έχεις τη σχεδόν μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πυρηνική ενέργεια, τι άλλο μπορείς να κάνεις; Η εναλλακτική λύση τους είναι το κάρβουνο. Συνεπώς, μπορεί να πουν ότι είναι πολύ πιο δύσκολο γι αυτούς να μειώσουν τις εκπομπές. Δεσμεύθηκαν για μείωση των εκπομπών κατά 25%, αλλά ανέλαβαν τη δέσμευση με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε η πυρηνική ενέργεια», είπε ο αξιωματούχος των Βρυξελλών. Σημειωτέον, η Ιαπωνία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί διάδοχη στο Πρωτόκολλο του Κιότο συνθήκη, η ισχύς της οποίας λήγει το 2012.

Τις επιπλέον διαστάσεις του διλήμματος σκιαγράφησε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ, η κυβέρνηση του οποίου, στο πλαίσιο της ενεργειακής απεξάρτησής της από τη Ρωσία, προγραμματίζει την κατασκευή των πρώτων δύο πυρηνικών σταθμών στη χώρα. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν ζητήματα πυρηνικής ασφάλειας, ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε, σε εκπροσώπους του Τύπου, ότι «βέβαια, η βιομάζα και ο αέρας δεν θα αντικαταστήσουν την ηλεκτροπαραγωγή από το κάρβουνο και την πυρηνική ενέργεια. Αν συζητάμε, το πρωί, για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, δεν μπορούμε το απόγευμα να δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη χαριστική βολή στην ενέργεια και να απαλείψουμε τις πιο αποτελεσματικές και φθηνές πηγές».

Στο δημόσιο διάλογο για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, που «άνοιξε» μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, δυο φωνές δημοσιογράφων και στρατευμένων περιβαλλοντιστών προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στο κλίμα του πλανήτη από μια εγκατάλειψη αυτής της ενεργειακής τεχνολογίας.

«Αν εγκαταλείψουμε την πυρηνική ενέργεια, προετοιμαστείτε για ένα μέλλον καταστροφικής υπερθέρμανσης του πλανήτη, για τη διακύβευση της επιβίωσης του πολιτισμού και μεγάλου μέρους της βιόσφαιρας της Γης», γράφει στις σελίδες του «New Statesman», ο Μαρκ Λίνας, το βιβλίο του οποίου «Έξι βαθμοί Κελσίου: το μέλλον της ανθρωπ
Keywords
Τυχαία Θέματα