Ο Πούτιν σε Βερολίνο και Παρίσι

Με την ατζέντα των συνομιλιών να περιλαμβάνει κυρίως οικονομικά ζητήματα –αν και το θέμα της Συρίας δεν αποκλείεται να ανακύψει μετά την τελευταία όξυνση– επισκέπτεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ σε διαδοχικές συναντήσεις την Παρασκευή.

Είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι του επανεκλεγέντα προέδρου εκτός Ρωσίας με την έμφαση να δίνεται σε στρατηγικούς εταίρους.

Κάνοντας αρχή από τη Λευκορωσία, ο Πούτιν συνεχίζει στη δυτική Ευρώπη με
την οποία η Ρωσία συνδέεται με τον κοινό ενδιαφέρον για τα ενεργειακά δίκτυα. Ωστόσο η όξυνση του συριακού έφερε ξανά τις δύο πλευρές σε αποκλίνουσες πορείες.

Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες η απέλαση Σύρων πρεσβευτών από πολλές δυτικές χώρες σε απάντηση των θηριωδιών της Χούλα που φαίνεται ότι διαπράχτηκαν από παραστρατιωτικές ομάδες του καθεστώτος Άσαντ.

Η Ρωσία, παραταύτα, επιμένει στη γραμμή της μη επέμβασης και διαμηνύει ότι δεν θα αλλάξει τη «συνεπή και τεκμηριωμένη θέση» της.

Εδώ και ένα πάνω από ένα χρόνο η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποιούν το δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας μπλοκάροντας επί της ουσίας δυσμενείς για τη Δαμασκό αποφάσεις. Αυτή η στάση έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Δύσης που επιμένει στις πιέσεις έναντι της Μόσχας.

Σε αυτό το κλίμα η Χίλαρι Κλίντον έβαλε ευθέως κατά της Ρωσίας λέγοντας ότι η τακτική της συνεισφέρει στο ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου στη χώρα ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Kι-Μουν.

Σε άλλη ευκαιρία η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε μεν πως οι καθημερινή αιματοχυσία στη Συρία φέρνει στο προσκήνιο τη διεθνή δράση, όμως σημείωσε πως μία επέμβαση θα απαιτούσε διεθνή στήριξη, συμπεριλαμβανομένης της συγκατάθεσης της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Συρίας απέδωσε τη σφαγή της Χούλα σε «ένοπλες ομάδες», σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε.

Ένοπλες ομάδες «σκότωσαν φιλήσυχες οικογένειες», είπε ο στρατηγός Κάσεμ Τζαμαλεντίν και επισήμανε ότι οι οικογένειες «αρνήθηκαν να εξεγερθούν κατά του κράτους και διαφωνούσαν με τις ένοπλες ομάδες».

Η θέση ήταν φυσικά αυτή που συστηματικά προβάλλει η Δαμασκός από πέρυσι, ότι δηλαδή ξενοκίνητες τρομοκρατικές λυμαίνονται τη χώρα και επιτίθενται στις δυνάμεις ασφαλείας.
Keywords
Τυχαία Θέματα