Ο ρόλος των βασανιστηρίων στη συλλογή πληροφοριών

Τα στοιχεία που οδήγησαν στον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν συγκεντρώθηκαν μέσα σε διάστημα μερικών ετών και όχι από την ανάκριση κάποιου συγκεκριμένου προσώπου, επανέλαβε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση, την ώρα που ορισμένοι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιχειρούσαν να δικαιολογήσουν τη χρήση βασανιστηρίων σε βάρος κρατουμένων.

"Δεν λάβαμε κάποια συγκεκριμένη πληροφορία σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή που να μας οδήγησε στο Αμποταμπάντ. Οι πληροφορίες
αυτές συγκεντρώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου", διαβεβαίωσε ο Τζον Μπρέναν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα αντιτρομοκρατίας, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μπιν Λάντεν η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση παρουσίασε ως "ουσιαστικά στοιχεία" για τον εντοπισμό του ηγέτη της Αλ Κάιντα τις πληροφορίες που έλαβε από τις ανακρίσεις δύο κρατουμένων.

Ο Μάικλ Χέιντεν, πρώην διευθυντής της CIA επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, είπε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα "χρησιμοποίησε πληροφορίες που έλαβε από ορισμένους πολύ σημαντικούς κρατούμενους" οι οποίοι ανακρίθηκαν σε μυστικές φυλακές της υπηρεσίας πληροφοριών. Η κυβέρνηση Μπους είχε επικριθεί σφοδρά για την αντιμετώπιση που επιφύλαξε σε "σημαντικούς" κρατούμενους, ορισμένοι από τους οποίους υπέστησαν βασανιστήρια. Όταν ανέλαβε την προεδρία ο Ομπάμα απαγόρευσε τη χρήση βασανιστηρίων και έκλεισε τις μυστικές φυλακές της CIA.

Μολονότι όμως ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους επιχείρησαν να δικαιολογήσουν τα βασανιστήρια αξιολογώντας ως σημαντικότερες τις πληροφορίες που ελήφθησαν μέσω αυτών, ο Μπρέναν προσπάθησε να περιορίσει το ζήλο τους. "Υπήρχε μια δέσμη πληροφοριών από πολλές πηγές, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι κρατούμενοι", είπε.
Keywords
Τυχαία Θέματα