Οι Γερμανοί άρχισαν να «βάζουν χέρι» (και) στη Γαλλία

Βλέποντας κανείς την πρώτη σελίδα της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» που απηχεί τις απόψεις του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, θα σχημάτιζε την εντύπωση ότι το Παρίσι ετοιμάζεται για... πόλεμο! «Ο Ολάντ κραδαίνει απειλητικά την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας απέναντι στις απαιτήσεις των Βρυξελλών», διαλαλούσε ο τίτλος του πρώτου θέματος.
«Ο αρχηγός του κράτους φοβάται μη φανεί υπόδουλος της Κομισιόν αυτούς τους καιρούς του ευρωσκεπτικισμού» διευκρίνιζε ο υπότιτλος. «Η Κομισιόν δεν θα μας υπαγορεύσει όρους για το τι πρέπει να
κάνουμε» είχε διακηρύξει την Τετάρτη, παραμονή της συνάντησής του στο Παρίσι με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος επισκεπτόμενος εργοστάσιο στη νοτιοδυτική Γαλλία. Σύσσωμος ο γαλλικός πολιτικός κόσμος είχε σπεύσει να ταχθεί εναντίον των υποδείξεων της Κομισιόν προς τη Γαλλία. «Κήρυξη κοινωνικού πολέμου εναντίον του γαλλικού λαού» χαρακτήρισε τις θέσεις της Κομισιόν ο ηγέτης του κόμματος της Αριστεράς Ζαν - Λικ Μελανσόν. «Η Γαλλία πρέπει να αρνηθεί να εφαρμόσει αυτές τις υποδείξεις και να μην υπακούσει» πρότεινε. «Μέσα σε έναν χρόνο, από κινητήρας της Ευρώπης που ήταν η Γαλλία κατάντησε να τεθεί υπό την κηδεμονία των Βρυξελλών», δήλωσε περιφρονητικά η δεξιά ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί, Ρασιντά Ντατί. «Ταπείνωση» χαρακτήρισε τη στάση της Κομισιόν και ο δεξιός βουλευτής και πρώην υπουργός Πατρίκ Ολιέ. «Ακραία νεοφιλελεύθερο μπιγκ μπανγκ» χαρακτήρισε τις εντολές της Κομισιόν ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό, ο οποίος ταυτόχρονα κατάγγειλε για υποκριτική στάση τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Θα εφαρμόσει αυτά που λέει η Κομισιόν» πρόσθεσε. Την ίδια γνώμη έχουν και οι Γάλλοι συνδικαλιστές των αριστερών συνομοσπονδιών CGT και FO. «Η Κομισιόν γράφει την παρτιτούρα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την παίζουν» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Φορς Ουβριέρ (FO) Ζαν - Κλοντ Μελί.
«Πρέπει κάποια μέρα να αναρωτηθούμε για τη νομιμότητα αυτής της Κομισιόν» της ΕΕ, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της CGT Τιερί Λεπαόν. Οι πάντες κατάλαβαν ότι μπορεί οι Γάλλοι να πυροβολούσαν ομαδόν κατά της Κομισιόν, ο πραγματικός στόχος τους όμως ήταν οι Γερμανοί που βρίσκονταν πίσω από τις εντολές της Κομισιόν προς τη Γαλλία. Γι' αυτό και οι πολιτικοί του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου ανέλαβαν αυτοί να σηκώσουν το βάρος της γαλλικής επίθεσης. Ο Αντρέας Σόκενχοφ, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών, άρχισε την αντεπίθεση.
Τα λόγια του Φρανσουά Ολάντ «αντιστρατεύονται το πνεύμα και το γράμμα των ευρωπαϊκών συμφωνιών και συνθηκών» τόνισε και πρόσθεσε: «Οποιος μιλάει έτσι, κλονίζει εκ θεμελίων την ΕΕ». Από κοντά και ο ομοϊδεάτης του Μίκαελ Μάιστερ: «Η Κομισιόν έχει δείξει επιείκεια απέναντι στη Γαλλία για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της και εν τούτοις ο Ολάντ την επικρίνει. Η Γαλλία δεν τηρεί τις συνθήκες» υποστήριξε χωρίς περιστροφές. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει περισσότερο τη Γαλλία» δήλωσε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελευθέρων Δημοκρατών που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου, Ράινερ Μπρίντερλε. Δικαίως η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» την ίδια ημέρα που η γαλλική «Μοντ» σήκωνε το μπαϊράκι της αντίστασης, είχε κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Τα (γερμανικά) κυβερνητικά κόμματα εξοργισμένα με τον Ολάντ». «Θυμός στο Βερολίνο κατά του Ολάντ» και «Γερμανοί πολιτικοί εκφράζουν δυσαρέσκεια για την κριτική του Ολάντ προς την Κομισιόν» είναι δύο ακόμη τίτλοι στο ίδιο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας.
Η πολιτική ουσία βρίσκεται στο ότι οι Γερμανοί άρχισαν να «βάζουν χέρι» στη Γαλλία και αυτό προοιωνίζεται σημαντικές εξελίξεις. «Η οξύθυμη αντίδραση του Ολάντ δείχνει τη μεγάλη απελπισία του, καθώς η κυβέρνησή του συνεχίζει να μην έχει βρει καμιά λειτουργική απάντηση στα οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόκενχοφ, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών. Ακόμη πιο επιθετική η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της, δεν διστάζει να κατηγορήσει τον Ολάντ για... μεγαλομανία! «Πίσω από τους λόγους εναντίον της υπαγόρευσης όρων από τις Βρυξέλλες κρύβεται η ανικανότητά του να απομακρυνθεί από την παροιμιώδη αντίληψη «το κράτος είμαι εγώ...». Η αντίληψη περί εθνικής κυριαρχίας των Γάλλων προέδρων δεν εναρμονίζεται με την πρόσδεση της Γαλλίας στους θεσμούς της ευρωπαϊκής ενοποίησης... Ο Ολάντ προσδένεται σε αυτή την παράδοση με άδοξο τέλος τη χειρότερη χρονική στιγμή που μπορούσε να φανταστεί κανείς» τονίζει μεταξύ άλλων.

Γ.Δελαστίκ
Keywords
Τυχαία Θέματα